2024. április 19., péntek
XL. DAKAR-RALI

Feladta Van Beveren, feladta Barreda Bort, feladta Dési…

A kegyetlen terep tovább rostálja a jubiláris verseny mezőnyét

Pihenőnap ide, törölt szakasz oda, nem enyhül a 40. Dakar-rali résztvevőinek szenvedése. A szervezők a bolíviai magaslatokon is találtak homokot, amely ráadásul félméteres tevefűvel van borítva, s a viszonylag rövid mért szakasz (424 km) az idei egyik leghosszabbnak bizonyult, amelyet bukások, bolyongások és újabb feladások jellemeztek.

Homok és tevefű (Fotó: Beta/AP)

Homok és tevefű (Fotó: Beta/AP)

A hírek szerint a legtöbbet a motorosok szenvedtek, főleg a második szakaszon, már aki eljutott addig. A navigációigényes részen az élen motorozó Meo, Price és Benavides is eltévedt, de annyira, hogy vissza kellett motorozniuk a rajt felé, de még így sem ők jártak a legrosszabbul, hanem az éllovas francia Van Beveren, aki 3 kilométerrel a cél előtt hatalmasat bukott, s bár többször is vissza akart ülni a motorja nyergébe, végül belátta, hogy törött jobb kulcscsonttal, valamint mellkasi és gerincsérülésekkel ez nem lehetséges. Szintén feladásra kényszerült a magyar Dési János, aki ugyancsak a második szakaszon járt pórul, mert a por miatt nem látott egy sziklát, százzal nekiment, és kiugrott, el is törött a válla. Csapattársa, Gyenes Emánuel lázzal és megfázással küszködik már napok óta, úgyhogy egy álmatlan éjszaka után ő is csak túl akarta élni a napot, s ez sikerült is neki, csakúgy mint a szabadkai Saghmeister Gábornak is, aki este hét után ért oda a második mért etaphoz, ezért már nem engedték elrajtolni: „Tele tankkal bezavartak minket a mély homokba, onnan csak ritkán jöttünk ki szilárd talajra, pokoli volt az egész. Engem a második szakaszra már nem engedtek be, mert hét után értem oda a rajthoz, és rám esteledett volna. Többen jártunk így, mi arra a szakaszra majd a legrosszabb időt kapjuk meg” – nyilatkozta Gábor.

Az autósoknál nem voltak ilyen látványos balesetek, s a Peugeot-nál is eldöntötték, kit támogatnak a győzelem érdekében. Cyrill Despres beállt Carlos Sainz mögé, s bár nem ő nyerte meg a szakaszt, előnye így is 50 perc. Azért 50, mert a holland Koolen óvást nyújtott be ellene, hogy Sainz előzés közben lelökte őt a quadjáról. A 10 perces büntetést a kétszeres ralivilágbajnok spanyol elfogadta, de állítása szerint semmi ilyen nem történt, hanem a holland egyszerűen elvesztette uralmát a járműve felett.

Így néz az ki, amikor a gyári csapatnál (esetünkben a Peugeot-nál) szerelnek (Fotó: Beta/AP)

Így néz az ki, amikor a gyári csapatnál (esetünkben a Peugeot-nál) szerelnek (Fotó: Beta/AP)

Tegnap a Belén–Fiambalá-Chilecito (485–747/280 km) szakaszt kellett teljesítenie a mezőnynek. A fiambalái terep sem különb az előző napinál, és senkit se tévesszen meg az, hogy a szelektív „csak” 280 km. A nap híre az volt, hogy az összesítettben második helyen motorozó Barreda Bort is feladta. A spanyol teljesen kimerült a keddi szakaszon, ráadásul négy napja már térdsérüléssel küszködött, így nem vállalta a további megpróbáltatásokat. Írásunk pillanatában még csak néhányan értek célba, elsőként azonban az osztrák Walkner, akitől a fenti történések fényében már nagyon nehéz lesz elvenni a győzelmet…

10. szakasz, Salta–Belén (össztáv: 797 km, ebből szelektív szakasz: 424 km), autósok:Peterhansel, (francia, Peugeot) 4:43,46 óra, De Villiers (dél-afrikai, Toyota) 8,46, Sainz, (spanyol) 13:07 perc hátrány stb. Motorosok: Walkner (osztrák, KTM) 4:52,26 óra, Güell (spanyol, KTM) 16:21, Barreda Bort (spanyol, Honda) 38:15 perc, … 30. Gyenes (romániai, KTM) 1:15:22, 82. Saghmeister (szerbiai, KTM) 8:26,02 óra hátrány stb. Kamionosok: Van Genugten (holland, Iveco) 5:31,49 óra, Villagra (argentin, Iveco) 33 másodperc, Viazovics (fehérorosz, MAZ) 11,09 perc lemaradás stb. Quadosok: Cavigliasso (argentin, Yamaha) 6:35,26, Ferioli (argentin, Yahama) 2,06, Casale (chilei, Yamaha) 6,23 perc lemaradás stb.

Az összesítettben, autósok:Sainz 32:10,53 óra, Peterhansel 50,35 perc, Al-Attijah (katari, Toyota) 1:12,46 óra hátrány stb. Motorosok:Walkner 33:21,03 óra, Barreda Bort 39,42, Benavides (argentin, Honda) 41,23 perc, … 25. Gyenes 4:59,40, … 84. Saghmeister 38:12,20 óra lemaradás stb. Kamionosok: Nyikolajev (orosz, Kamaz) 34:09,09 óra, Villagra 24,44 perc, Viazovics 3:48,30 óra lemaradás stb. Quadosok: Casale 40:34,52 óra, Ferioli 1:41,03, Cavigliasso 1:42,56 óra lemaradás stb.

Nyitókép: Homok és tevefű (Fotó: Beta/AP)