2024. április 26., péntek

Pihenőn a vitorlások

Az ősz beköszöntével a Palicsi Vitorlásklubban pontot tettek a 2017-es idény végére, leszedték a vitorlákat, és gondolatban már a 2018-as terveket szövögetik.

A palicsi vitorlázók tavaly csaknem húsz regattán szálltak vízre. Az első versenyre áprilisban a Velencei-tavon került sor, ahol Fürsztner Bálint finn hajóosztályban a neves magyarországi vitorlázók között a 33. helyen végzett. Ugyanebben a hónapban Palicson ugyanebben a hajóosztályban kupaversenyt tartottak, melyen Szabó Attila második, Fürsztner harmadik helyezést ért el, míg az országos szörfbajnokságot a gyenge szél miatt kénytelenek voltak elhalasztani. A Reful Kupán Dubicsanac Attila az első, Tihomir Zakić a második, Szalma Róbert pedig a harmadik helyet szerezte meg finn hajóosztályban, míg az optimist hajóosztályból a laser 4.7-es osztályba került Boja Krisztina ezüstérmet nyert. A hagyományos május elsejei regatta után – melyen két bronzot nyertek a palicsi vitorlázók – következett a SEEOC 2017, azaz a délkelet-európai bajnokság, melyen hat ország versenyzői ültek hajóba a Palicsi-tavon. Az optimist hajóosztályban rendezett viadalt Kovács Roland a 49., Bazsó Ákos az 51., Szalai Máté az 54. helyen zárta, ami az erős mezőnyre való tekintettel jó eredménynek számít.

Az országos bajnokságon Zakić és Boja az első helyen végzett, a tartományi bajnokságon Zakić arany-, jómagam ezüst-, Szalma pedig bronzérmet nyert a finn hajóosztályban. Figyelemre méltó a hajóosztályt váltott Boja Krisztina teljesítménye. A fiatal hölgy a 4.7-es osztályban megnyerte a romániai laser-Európa-kupát és a Đerdap-kupát, a törökországi Balkán-bajnokságot pedig a 17. helyen zárta. A nemzetközi regatták közül kiemelhető még az Agárdon megtartott magyar országos bajnokság, ahol finn hajóosztályban Zakić a 18. helyet szerezte meg. Szörfben a szerbiai bajnokság futamait a gyenge szél miatt egyszer sem tudtuk megrendezni, viszont a szüreti napi vitorlásregattát igen, melyen két első és egy második helyet szereztünk – összegezte az eredményeket Dubicsanac Attila, a Palicsi Vitorlásklub elnöke.

A klubban optimist, laser 4.7, laser standard, laser radial, finn és szörf hajóosztályban folyik a munka. A nyári vitorlásiskolát végzettek közül tizenhárom fiatal versenyszerűen szeretne ezzel a sporttal foglalkozni, rájuk az optimist hajóosztályban számítanak. A korábbi edzőkhöz még két diplomás szakember csatlakozott, így a gyerekek a sportág szakavatott mestereitől tanulhattak.

Klubunk 66 igazolt versenyzőt számlál, de olyanok is vannak, akik kedvtelésből, hobbiból vitorláznak, és nem indulnak versenyeken. Növeltük az optimist, a laser és a finn hajók számát, több felszerelést is vásároltunk, úgyhogy kiváló feltételek állnak vitorlázóink rendelkezésére. Egy átlagos hajó az optimist osztályban teljes felszereléssel 4100 euróba kerül, mi azonban használtan és olcsóbban vásároltuk őket. A finn hajóosztályban 20 000 euró körül mozog az új hajó ára, itt is használtat szereztünk be, amely versenyzőinket legalább tíz évig szolgálhatja. Még rengeteg dologra lenne szükségünk, de csak addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Gépparkunkat szeretnénk tovább bővíteni, a szörfszakágat új deszkákkal és egyéb tartozékokkal felszerelni. A hajót mi biztosítjuk tagjainknak, a neoprénalsóból és -felsőből, pólóból, napellenzős sapkából, kesztyűből álló ruházatot azonban versenyzőinknek kell beszerezniük. A vitorlázást mindenkinek ajánlanám, hiszen az egyén addig sincs a számítógép előtt, fizikai aktivitást végez, és tájékozódni is megtanul. Egy vitorlázóban egy sakkozó, egy akrobata és egy atléta rejlik – mondta a klubelnök.

A 2018-as idényben huszonhárom regattán vennének részt a klub tagjai, emellett kilenc versenynek ők adnának otthont.

Szerződést kötöttünk a szabadkai Su Team sportegyesülettel, aminek értelmében a téli időszakban ők készítik fel versenyzőinket az új idényre. Igaz, hogy télen nem tudunk vitorlázni, de amikor a tó befagy, akkor jégvitorlázunk, jégszörfözünk, tehát a munka nem áll meg – mondta Dubicsanac.

A Palicsi Vitorlásklubot és az általa rendezett versenyeket Szabadka városa és a Szerbiai Vitorlásszövetség mellett több magánvállalat, magánszemély és közvállalat is támogatta.