2024. március 29., péntek

Ha nincs út, akkor törnünk kell magunknak

Húszéves a Vajdasági Magyar Diákszövetség

A Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) központi irodáját 1997. november 27-én alapították az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ emeleti termében. Mivel az alapítók egyik megfogalmazott álma az volt, hogy Újvidéken létrejöjjön magyar egyetemi hallgatókat tömörítő kollégium, a szervezet csütörtök este az újvidéki Európa Kollégiumban ünnepelte meg 20 éves fennállását.

A rendezvényen, amelynek fővédnöke dr. Szilágyi Péter Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár volt, részt vettek a VaMaDiSz alapítói, a volt elnökök: Földi Mónika, Fejsztámer Róbert polgármester, Sarok Norbert, Saláta Ugrai Zoltán, továbbá a volt alelnökök, programkoordinátorok, partnerek, támogatók, Sóti Attila jelenlegi elnök, a volt és jelenlegi tagság, az anyaország, a külhoni és hazai magyar szervezetek vezetői, képviselő, a hazai társadalmi-politikai élet jeles képviselői.

Molnár Gergely, a VaMaDiSz jelenlegi alelnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta: a diákszövetség két évtizede rendületlenül segíti a magyar egyetemistákat, fiatalokat, kiáll mellettük. Megköszönte elődjeiknek, hogy fáradságos munkájukkal felépítették és örökségül adták át a szervezettel együtt tudásukat és tapasztalatukat.

A VaMaDiSz első elnöke, a külföldön élő Horvát András nevében szólt Kovács Norbert első alapító alelnök. Elmondta, hogy az elszánt Horvát Andrással az élen indult el egy történet a vajdasági magyar ifjúság életében. Az akkori társadalmi viszonyokban, amelyek hasonlóak voltak a maiakhoz, a fiatalokat a tenni akarás, a változás szelleme vezérelte, a szervezet számukra egyfajta összetartozást, emberközelséget jelentett. Olyan barátságok fűződtek a tagok között, amelyek lélekben örökké összekötik őket. Kovács Norbert a fiataloknak azt üzente: legyenek elszántak, kitartóak és önfeláldozóak.

Dr. Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a magyar kormány nevében szólt az egybegyűltekhez. Márai Sándor "az utaknak értelmük van"-gondolatával vezette be az ünneplő diákszervezet elmúlt két évtizedének értékelését. Ha nincs út, akkor törnünk kell magunknak, ha nincs távlatunk, akkor nekünk kell távlatot nyitni - mondta. Szilágyi Péter az elmúlt évek közös munkájának tapasztalatából kiemelte: a Kárpát-medence magyar közösségei közül ebben a régióban van a legnagyobb akarat. A délvidéki fiatalok ugyanis felismerték az esélyt az összefogásra. A diákszövetség nemcsak keretet biztosít a magyar ifjúság rendezvényeihez, hanem egyben közösséget teremt a sokféle intézményben tanuló fiatalokból. Tagjai harcolnak azért, hogy a jogaikkal magyar diákok itt élni tudjanak.

Szilágyi Péter a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjprogramja kapcsán hangsúlyozta, több mint ezer hallgatónak kínál esélyt a továbbtanulásra. A magyar kormány nemzetpolitikai programjainak középpontjában az a célkitűzés áll, hogy lehetőséget nyújtson a külhoni magyar fiatalok számára a szülőföldön való boldogulásra. Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az egybegyűlteket emlékeztette arra, hogy a magyar kormány számos vajdasági magyar szervezet támogatása mellett külön támogatásban részesítette a fiatalokat célzó kezdeményezéseket és programokat. 2016-ban 11, idén 23 vajdasági magyar ifjúsági közösséget tudtak támogatni, köztük a VaMaDiSz-t. 2018-ra a program összegét megkétszerezték, így már 200 millió forint áll rendelkezésükre a külhoni magyar fiatalok közösségi létének megerősítésére.

Az elmúlt két évben a külhoni magyar fiatalok megsegítésén fáradoztak. A két esztendő alatt a magyar kormány összesen csaknem 1,5 milliárd forintból több mint 300 vállalkozás fejlesztését támogatta, Vajdaságban 58 projekt megvalósításához járult hozzá.

A Magyar Nemzeti Tanács nevében Jerasz Anikó, a végrehajtó bizottság elnöke gratulált a Vajdasági Magyar Diákszövetség eddigi úttörő, példaértékű, példamutató munkájához, amelyet a magyar fiatalok végeztek a magyar diákok érdekvédelmében. Kiemelte: az MNT felsőoktatás terén megálmodott programjaiban, amelyek az itthon maradást, a fiatalok továbbtanulását segítik, fontos partnere a VaMaDiSz, valójában élő kapcsolat az MNT és a támogatott fiatalok között. Jerasz Anikó megköszönte a kemény kiállást, amely jellemezte eddigi közös munkájukat, és azt kívánta, legyenek nagy számban olyan fiatalok, akik folytatják a közös célok érdekében a munkát, amelyet megkezdtek az alapítók az egész közösség érdekeiért és boldogulásunkért.