2024. április 29., hétfő

Reformátorok a filmvásznon

Egy budapesti és egy vajdasági alkotócsoport osztozik a VI. Egri József Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál első díján

A reformáció világnapján Topolya Község Múzeumában az R500 kiállítás kilencedik kísérő rendezvényét a VI. Egri József Filmfesztivál díjátadójának szentelték. Az idei filmfesztivál témája az egykori és mai újítók voltak. Ebből az alkalomból a beérkezett filmeket elbíráló zsűri elnöke, Siflis Zoltán, Balázs Béla-díjas filmrendező, röviden értékelte a pályamunkákat:

– Zsűritársaimmal igyekeztünk olyan filmeket kiválasztani és díjazni, amelyek elsősorban a szabad alkotói szellemhez köthetőek. Akár a tudományban, vagy történetesen az élet más területén. Amelyek olyan témát vetnek fel, amely a jelen korunk lenyomata, továbbá példaértékű abban is, hogy azt kutatja, miként lehet a mai világban – amikor szétszóródnak az emberek, a családok – mégis kötődni a szülőföldhöz. Az első díjas filmek közös jellemzője a filmes mívesség, a gondos operatőri munka és mindkettő remek szerkezetű film – mondta a zsűri elnöke.

 A VI. Egri József Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon idén a megosztott első helyen Kiss-Stefán Mónika: Semmelweis arca, valamint K. Kovács Ákos–Oláh Tamás: Kanjiža Calling című filmje végzett. A döntőbe került még Mirnics Gyula: Élni, és élni hagyni című filmje, valamint Pálóczi Alexandra–Pusztai Ákos–Sziráki Sára: Hirdesd az igét! – A reformáció összekötő ereje című alkotása.

Kiss-Stefán Mónika budapesti rendező kérdéses filmje idén ősszel már a harmadik fesztiválon kerül dobogós helyre. Használva a digitális technológiát, a rendezőnő trendi módon próbálta meg bemutatni Semmelweis Ignácot, a 19. századi orvostudomány legnagyobb újítóját. Azt mindenki tudja Semmelweis Ignácról, hogy a kézmosás bevezetésével az anyák életét mentette meg, de arról csak kevesen tudnak, hogyan halt meg.

A film rendezőnője elmondta, célja az volt az ismeretterjesztő filmmel, hogy minél jobban megismerje a közönség az egyik legnagyobb magyar újító életét.

– Semmelweis Ignác egy elmegyógyintézetbe került, ott összeverték, majd vérmérgezésben halt meg. Éppen abban a betegségben, ami ellen egész életében küzdött – mondta a rendezőnő.

Mivel Semmelweis szifiliszes volt, amikor a betegség elhatalmasodott rajta, megváltozott az arca, az egész teste. A rendezőnő úgy fogalmazott, hogy 47 évesen úgy nézett ki, mint egy 67 éves öregúr. A filmben szó van a temetéséről, az exhumálásáról is. 21. századi módszerekkel, tudományos mutatók alkalmazásával, a filmben elkészítik Semmelweis arcát is.

K. Kovács Ákos és Oláh Tamás Kanjiža Calling című filmjében nyolc portrét rajzol meg. Nyolc magyarkanizsai fiatal mesél az életéről, leginkább élete fordulópontjáról. Az otthon elhagyásáról és az otthonhoz való viszonyáról, a visszatérésről vagy éppen a végleges távozásról.

– Az ifjúsági migrációval foglalkozunk, de nem törekedtünk teljességre. Sokkal inkább életeket, élethelyzeteket szerettünk volna felvillantani a sorsokon keresztül. Nagyon fontos volt számunkra, hogy magyar és szerb fiatalok is elmondják véleményüket. Úgy gondolom, hogy e fiatalok mindegyike reformátor, újító. Úgy értem, hogy a saját sorsukban, élethelyzetükben jutottak el addig, hogy változtassanak, tovább lépjenek – mondta Oláh Tamás, a film szerkesztője a díjátadót követően.

A Kanizsa hív című alkotás szerzői dokumentumfilm, amely párhuzamos történetekből egy feszes ívet alkotva mondja el valóságunk egy szeletkéjének fontos kérdéseit.

Az R500 kiállítás ideje alatt meghirdetett szelfiverseny helyezettjei is ezen az estén vehették át díjaikat. Első helyezett lett Rontó Réka, aki egy, a Smartcom által biztosított táblagépet nyert. A további nyertesek a Tapping könyvterjesztő cég könyvcsomagját kapták. A második helyen végzett Tuvic Tamara. A dobogó harmadik fokára ért fel Csabai József szelfije. Negyedik helyezett lett Vankó Basa Dominik, ötödik helyezett pedig Matuska Alex. Hatodik lett Molnár Marina, hetedik lett Zsombók Csanád.

Az estét a Cor Jesu zentai kórus fellépése tette ünnepélyesebbé.