2024. április 19., péntek

Čeka se cenovnik

Od januara na autoputu Subotica-Beograd će cena putarine biti duplo skuplja nego sada

Kod Subotice se završila izgradnja naplatne rampe. Srbijaput čeka samo da vlada donese odluku o cenovniku, a očekuje se da se to realizuje ovih dana. Realizacija se očekuje u narednih osam dana-saznali smo od državnog sekretara ministarstva za saobraćaj i izgradnju Imreta Kerna.

On je objasnio da, dok se ne završe sve naplatne rampe, naplata putarine će se vršiti otvorenim sistemom, to jest, od Subotice do Siriga 120 dinara, od Siriga do Novog Sada 110 dinara a od Subotice do Novog Sada će se plaćati 230 dinara.

- Kad se ceo sistem izgradi, od Subotice do Beograda će se plaćati kao ranije, od 540 do 560 dinara. Za sada nema cenovnika. Do kraja godine će se završiti sa ulaganjima kada će stupiti na snagu plaćanje zatvorenim sistemom – ukazao je državni sekretar. Dodao je, da će u zatvorenom sistemu plaćati putarinu prema pređenoj kilometraži, što znači da će od Bačke Topole do Feketića proporcionalno biti manja cena nego do Novog Sada ili do Beograda. Izgradnja se malo odužila jer se nisu mogli zatvoriti svi izlazi u isto vreme, tako ne bi mogli sa autoputa skrenuti ni za Bačku Topolu ni za Vrbas. Zato smo odlučili da prvo zatvorimo izlaz kod Čantavira, Feketića i Siriga. Zatim dolazi na red Vrbas i Bačka Topola. Istina je da je kod Feketića vrlo komplikovan izlaz a kod Siriga još ne postoji naplatna rampa. Izgradnja naplatne rampe je složen posao jer treba sprovesti električnu energiju, grejanje, treba izgraditi objekat kao i asfaltirati put. Kad se izgrade sve rampe kod svakog izlaza, kod Siriga će već krajem decembra početi sa naplatom. Nejsevernija naplatna rampa će biti kod Subotice na koridoru 10, a sledeća glavna rampa će biti kod Stare Pazove.

- Pošto je letos nastala velika gužva kod naplatne rampe, iako kod Subotice naplatna rampa ima 40 posto veći kapacitet nego u Sirigu, znamo da se mnogi isključuju posle Subotice sa autoputa, smanjuje se saobraćaj, ipak ćemo sledeće godine proširiti sa još dve kapije kod Subotice i još sa četiri kod Pazove. Ovim ćemo pokušati da prolaz kroz kapije bude još brži, da se ne mora leti previše čekati – objasnio je Imre Kern.