2024. április 25., csütörtök

Pro Urbe díjat kapott a Bethesda Szeretetszolgálat

A szolgálat 14 éve tevékenykedik Topolya községben

A topolyai községi képviselő-testület díszülésén, a topolyai Művelődési Ház mozitermében átadták a város legrangosabb elismerését, a Pro Urbe díjat. Ezt a kiemelkedő kitüntetést az idén Mária Bertilla szerzetes nővér, valamint a Bethesda Szeretetszolgálat érdemelte ki.

A Bethesda Szeretetszolgálat 2003-ban jött létre a fogyatékkal élők és családjaik segítése, életminőségének javítása céljából. Azóta szociális védelmi szolgáltatásokat nyújt, képviseli érdekeiket, és különféle programokkal járul hozzá a társadalmi beilleszkedésükhöz. 2003 óta az egyesület keretében napközi otthon működik felnőtt fogyatékosok részére, akiknek szükségük van nappali ellátásra, készségeik szinten tartására és fejlesztésére. Célja a felhasználók életminőségének javítása a saját szociokulturális környezetükben, valamint pszichofizikai jólétük megteremtése. A napközi mellett állandó szállító szolgálat is működik. Ezenkívül a Bethesda gyógypedagógiai és pszichológiai szakszolgálatában 1-től 16 éves korú gyerekek gyógypedagógiai és pszichológiai felmérését és fejlesztését látja el pszichológus, logopédus, valamint gyógypedagógus.

A szeretetszolgálatot a munkásságáért Topolya város Pro Urbe díjjal tüntette ki, ami egy viszonylag fiatal szervezet életében nagy elismerés. A Bethesda Szeretetszolgálat igazgatónője, Cipó Rózsa a következőképpen nyilatkozott a kitüntetésről:

– Örülünk, mert nagy megtiszteltetés, hogy idén a kedves Mária Bertilla nővérrel együtt nekünk is odaítélték a Pro Urbe díjat. Ezáltal hivatalos elismerés formájában is megerősítést kaptunk munkánk közösségen belüli fontos szerepéről. Ez a díj elismerése mindazon értékeknek, melyekért nap mint nap dolgozunk. Jó érzés visszaigazolást nyerni, hogy szervezetünk, munkásságunk és legfőképpen a kliensek, akiket szolgálunk, szerves részei Topolya községnek. A Bethesda fontos a községünk számára, a munkánk egyik alappillére a fogyatékkal élők bekapcsolása a közösség életébe. Ennek egyik ága a klienseink aktív és fejlesztett bevonása a közösségi életbe a mindennapoktól a piros betűs alkalmakig. Egy másik ága a közösségformálás, aminek keretében olyan intézményekkel tudunk együtt dolgozni, mint a helyi iskolák, kölcsönösen gazdagítva ezzel a felhasználók és a többi diák élménytárát, készségeit és egymáshoz való viszonyulását – mondta el Cipó Rózsa, a Bethesda Szeretetszolgálat igazgatója.

A Bethesda elnöke, Dimitríjevics Anna hozzáfűzte, a szervezet önállóan nem maradhatott volna fenn.

– Mindez nem maradhatott volna fenn évről évre Topolya község, a helyi polgárok, vállalkozások, szervezetek, önkéntesek és adományozók támogatása nélkül. Az évek során a tágabb világban is részesültünk elismerésben, és örömünkre szolgál, hogy ezáltal Topolyára is jó fényt vetett a munkásságunk. Jó lenne, ha száz év múlva erős lábakon állva tekintenének vissza erre a díjra munkánk örökösei a majdani Bethesdából, remélve, hogy sok egyéb civil szervezettel körülvéve teszik ezt majd, akik éltetik Topolyát – mondta Dimitríjevics Anna, a Bethesda elnöke.