2024. április 27., szombat

Szupermodern baromfifarm Kishomokon

Egy turnusban huszonnyolcezer csibe
Szabó Viktor és Győző az új baromfifarmon (Gergely József felvétele)

Szabó Viktor és Győző az új baromfifarmon (Gergely József felvétele)

Korszerű, számítógép vezérelte, teljesen automatizált, a legmodernebb technológiával készült brojlercsibe-nevelő farm létesült Kishomokon. A tulajdonos, a húszéves Szabó Viktor neve után Viktor Kft. néven bejegyzett és a napokban üzembe helyezett zárt rendszerű farmon jelenleg 28 000 csibét hizlalnak. A tulajdonos elmondása szerint 35 nap alatt a brojlercsirkék elérik a bő kétkilós vágósúlyt. Az egy-egy turnusból kikerülő mintegy 70 tonna baromfit azután a topolyai Topiko baromfiüzemben dolgozzák föl. Évente hat turnus brojlercsibe felhizlalását tervezik.

– Tulajdonképpen mi „csak” bérhizlalást végzünk. A Topiko biztosítja a brojlercsibéket és a nevelésükhöz szükséges tápokat, mi pedig felhizlaljuk a baromfit a kívánt méretre, és átadjuk feldolgozásra. Télen és nyáron is egyformán stabil és a növekedéshez ideális hőmérsékletet tudunk biztosítani a hőszigetelt és tűzbiztos épületben. Az automatizált etetés, itatás, fűtés és hűtés mellett azért három ember munkájára is szükség van, ők felügyelik a baromfiállományt, és szükség szerint beavatkoznak, kezelik a vezérlőrendszert, és biomasszával – szalma, szár stb. – fűtik a nagy teljesítményű kazánt – mondta Szabó Győző, aki szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozik, a farmot Viktor fiának építette.

A csibék egy hónap alatt vágóméretűre híznak (Gergely József felvétele)

A csibék egy hónap alatt vágóméretűre híznak (Gergely József felvétele)

– Magyarkanizsán elvégeztem a mezőgazdasági középiskolát, és már gyerekkorom óta szerettem volna egy baromfifarmot, ami most szüleim jóvoltából meg is valósult. A családi vállalkozás komoly anyagi ráfordítást igényelt, a költségek elérik a 300 000 eurót, amit részben önerőből, másik részben pedig bankhitelből teremtettük elő. Remélem, hogy az európai standardoknak megfelelő modern farm igazolni fogja a hozzá fűzött reményeket, és amennyiben minden a tervek szerint zajlik, akkor a bérhizlalás révén néhány éven belül megtérülhet a tetemes befektetés – mondta bizakodva a kishomoki ifjú vállalkozó, Szabó Viktor.

A Viktor Kft.-t csütörtökön meglátogatta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, aki ez alkalommal elismerően szólt a korszerű és előremutató beruházásról. A befektetés annál is inkább jelentős, mert a Tisza-vidéken kevés hasonló kezdeményezésről számolhatunk be. Fiatal mezőgazdasági vállalkozó kezdett bele egy komoly projektumba, amihez gratulált és eredményes munkát kívánt a polgármester.