2024. április 25., csütörtök

Gyümölcsöző együttműködések

Nyilas Leonov Anitát Tata város díszpolgárává választották

Magyarkanizsa mindig is nagy gondot fordított a testvérvárosi kapcsolatok ápolására. Kiváló az együttműködésük többek között Tatával is, ahol az Arany-emlékév kapcsán rendezvények garmada sorakozik.

Az Arany-inspirációk II. címmel meghirdetett képzőművészeti pályázaton is részt vettek a Magyarkanizsa községbeli diákok, nem is akármilyen eredménnyel, hiszen Bosnyák Martin elhozta az legjobbnak járó első díjat. Ez még nem minden: augusztus 20-án a magyarkanizsai önkormányzat művelődéssel megbízott tanácsnokát, Nyilas Leonov Anitát Tata város díszpolgárává választották. Szerénységét példázandó, elmondta, nemcsak személy szerint neki szól ez a megtiszteltetés, hanem a közösségünknek, a két településnek, a kiváló együttműködés öltött testet a 2009 óta gyümölcsöző kapcsolat révén. Hogy mi mindent tettek az idén nyáron a testvérvárosi kapcsolatokért, arról ő számolt be lapunknak:

– Önkormányzatunk ebben az évben két helyről kapott meghívást, mégpedig Szovátáról és Tatáról. Mindkét helyen egyhetes gyerektábort szerveztek olyan tehetséges általános és középiskolás, tizenegy éven felüli diákoknak, akik kimagaslóak a képzőművészet terén. Mi mindkét helyre hat-hat gyermeket küldtünk kísérőkkel, foglalkoztatókkal együtt. Az egyik mód, ahogy ráleltünk tehetségeinkre, hogy a zentai Bolyai Tehetséggondozó képzőművészeti szakán tanuló, vagy most elsőbe induló községbéli fiatalokat felkutattuk, míg a kisebbeket a képzőművészet-tanárok, tanítók ajánlották.

Júliusban volt a szovátai tábor, gyönyörű környezetben, ami már magában is megérte volna a részvételt, de a tanulás és a rengeteg élmény, amivel gazdagodtak a diákok, még inkább feltette az i-re a pontot. A táborozást, melynek központi bázisa egy pedagógus-továbbképző központban volt, számtalan programmal gazdagították: kirándultak a sóbányába, kalandparkban jártak és a Medve-tóban is fürödtek. A horgosi Sárkány József tanár, aki maga is kiváló művész, illetve Tolnai Csaba kísérte el a diákokat, akik a festészet, a grafika egy más perspektíváját ismerhették meg Szovátán. A másik, jelentős nyári tábor, amelyen képviselhettük községünket, a tatai tehetséggondozó képzőművészeti tábor, mely tizenöt éves volt az idén, ahol községbélijeink visszajáró vendégeknek számítanak. Felnőtt kísérők is részt vesznek a munkában. Az oromi Muhi Zsuzsanna, a Zengő Kézműves Egyesület elnök asszonya, fonalgrafika és quilling technikát tanított, Sárkány József tanár úr szappanszobrászata is érdekesnek bizonyult, illetve Kormányos Kávai Lívia nyugdíjas pedagógus, a hímzés avatott szakértője, a keresztszemes öltések világába kalauzolta az érdeklődőket az előző években, és most arra alapozva levendulás zsákokat készítettek és díszítettek. Erdélyi István fafaragó is okította a diákokat, apró kopjafákat készített velük. Mindannyiuk foglalkozása hozzájárult a tábor munkájánaksikeréhez, hiszen e tábor azzal válik egésszé, hogy a külhoniakat is bevonják a tevékenységekbe.

Amikor testvértelepülésekről beszélünk, fontos hangsúlyozni, hogy a kapcsolattartásnak nem szabad kimerülnie abban, hogy egymás városnapján megjelenünk, hanem a gyerekek közötti kapcsolatok egymásra épülve továbbviszik ezt a kapcsolatrendszert. Kiváló példa erre az éppen most, augusztus 19-én megtartott Sárkány fivérek kiállítása is, akikhez társult a szőgyéni Forró János és a szovátai Németh Attila Levente is. A tartós barátságok, amik itt szövődnek, mindennél fontosabbak – mondta el Nyilas Leonov Anita, aki néhány napja Tata város díszpolgári címével is büszkélkedhet.