2024. április 23., kedd

Egy falunyi oromi

(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

Szombaton, az oromi Arany János Általános Iskola udvarán egy falunyi embertömeg gyűlt össze, ugyanis ennyien voltak kíváncsiak az Oromiak Első Nagy Világtalálkozójára. A megközelítőleg ezer ember már reggel nyolctól készülődni kezdett, ekkor gyújtottak a bográcsok alá azok, akik részt vettek a főzőversenyben. Paprikások és sültek illata lengte be a teret akkor, amikor megkezdődött az ünnepi műsor, melyben olyan méltán ismert nevek vonultak a tikkasztó hőségben a színpadra, mint Baráth (Szabó) Emília és Szabó Ede zeneművészek, Tolnai Ottó Kossuth-díjas író, Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész. Ők mindannyian kötődnek ehhez a vidékhez. A helybeli néptáncosok is bemutatkoztak, de természetesen a helyi és községi vezetők is tiszteletüket tették az eseményen, melynek kiötlője Nyilas Mihály, Orom Helyi Közösség alelnöke, a falu szülötte, a tartományi kormány alelnöke, akire joggal lehetnek büszkék a helybeliek. A községben egyedülálló rendezvény ugyanis igen jó ötletnek bizonyult, nemcsak amiatt, hogy sokan eljöttek, hanem azért is, mert a folyamatos beszélgetés, a kötetlen társalgás jelezte, hogy amellett, hogy színvonalas, ökumenikus istentisztelettel egybekötött előadásokat nézhettek meg, a régi ismerősök is találkozhattak. Többen kifejezetten erre a napra időzítették hazajövetelüket külföldről. Olyanok is akadtak közöttük, akik egészen Németországból autóztak haza augusztus 19-ére, de jelenleg Angliában élő résztvevő is volt az oromiak között, akik ezen a napon minden bizonnyal úgy érezhették, a világ jött Oromra. Éppen ez is volt a cél!

A világtalálkozóra az iskola előcsarnokában egy kézimunka-, dokumentum- és fotókiállítás nyílt, valamint felavatták Bosznai József egykori iskolaigazgató emléktábláját is, aki rengeteget tett azért, hogy a faluban létrejöhessen a nyolcosztályos oktatás.

Az eseményt gazdag kirakodóvásár és oldtimer-bemutató kísérte, de dr. Forró Lajos Oromról szóló előadása is sikert aratott. A világtalálkozó gyermekprogramokkal ért véget.

A szervezők csaknem egyéves munkája meghozta gyümölcsét, és a tervek szerint folytatása is lesz, jövőre még több embert várnak augusztusban Oromra, ahol mint az szombaton kiderült, jó lenni!

VÉGET ÉRT A MALOMFESZTIVÁL

A szombati nappal véget ért az oromi Malomfesztivál. A fesztivált a zenei programokon kívül alkotótáborok, kézműves foglalkozások és előadások kísérték. Nagy volt az önkéntesek szerepe is a fesztivál létrehozásában. Az immár negyedik alkalommal megrendezett Malomfesztivál az előző évekhez képest kinőtte magát, ami a látogatottságot és a fellépőket illeti. Nemcsak hazai és magyarországi zenekarok szórakoztatták a jelen lévőket, hanem Görögországból, Szlovákiából és Amerikából is érkeztek fellépők.
Vígi László szervező elmondta, hogy pénteken nagyjából 3000-3200 embert számolt a fesztivál, bár ebből nem mind fizető néző volt. A szervezők a szombati napra várták a legtöbb vendéget, mivel ezen a napon nemcsak a magyarországi Belga, illetve a vajdasági Sin Seekas koncertezett a nagyszínpadon, hanem az oromiak első nagy világtalálkozóját is ekkor tartották, így onnan is több látogatóra számítottak. (sorsi)