2024. április 24., szerda

Nagyrészt békésen zajlottak le a kenyai választások

Nagyrészt békésen zajlottak és nagyobb incidensek nélkül értek véget a kenyai elnök- és parlamenti választások kedden - közölte a kelet-afrikai ország rendőrfőnöke az urnazárást követően.

Wafula Chebukati, a kenyai központi választási bizottság vezetője szerint néhány szavazóhelyiség, különösen az ország északnyugati felében a rossz időjárás miatt reggel nem tudott időben kinyitni, ezért ott a szavazást meg kellett hosszabbítani.

A Kelet-Afriában tehetősnek számító országban csaknem 20 millió választópolgár adhatta le szavazatát az új államfőre, valamint parlamenti képviselőkre, szenátorokra és kormányzókra.

Választási megfigyelők zavargásoktól tartottak a voksolás ideje alatt vagy a szavazást követően, de az aggodalmak eddig nem igazolódtak be. Az utolsó előtti, 2007-es választások után az országban erőszakhullám söpört végig, amely több mint ezer ember életébe került, és mintegy 150 ezret menekülésre késztetett. 

Előzetes eredmények egy-két napon belül várhatók, a hivatalos végeredményt egy héten belül teszik közzé.

A választások előtt készült felmérések szerint az elnökválasztáson szoros eredmény várható Uhuru Kenyatta hivatalban lévő elnök és ellenzéki kihívója, Raila Odinga volt miniszterelnök között. Az 55 éves Kenyatta - a független Kenya első elnökének fia -  nagyszabású, többségükben kínai támogatással megvalósított infrastrukturális fejlesztésekkel és az ország stabil gazdasági növekedésével kampányolt. Ezzel szemben a 72 éves Odinga - akinek apja szintén a függetlenségi mozgalom egyik egykori vezetője volt - a szegények védelmezőjeként és a számos állami intézményt átható korrupció hangos  bírálójaként lépett fel a kampányban. Sok szavazó számára azonban inkább az etnikai szempont lehet meghatározó: Kenyatta az ország legnépesebb etnikai csoportjának, a kikuju népcsoport jelöltjének számít, Odinga pedig a luo népcsoporthoz köthető, amelynek köréből viszont még soha nem került ki államfő.