2024. március 29., péntek
EURÓPAI FILMEK PALICSI FESZTIVÁLJA

Magyar leszek!

Vranik Roland: Az állampolgár

Az ötvenes éveiben járó Wilson Ugabe (Dr. Cake-Baly Marcelo) Nigériából érkezett Budapestre. Feleségét lelőtték, lányai pedig eltűntek a helyi háborúban. Menekültként él Magyarországon, megtanult magyarul beszélni, évek óta egy bevásárlóközpontban dolgozik biztonsági őrként, szerény lakást bérel, és legfőbb vágya, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, azonban minden alkalommal megbukik az ehhez szükséges alkotmányos alapismeretek vizsgán. Célja elérése érdekében egy korban hozzá illő, magyar-történelem szakos tanárnőhöz (Máhr Ágnes) kezd járni korrepetálásra. Mari sokat segít a fekete férfin, s lassan szerelem bontakozik ki köztük. Mindeközben egy közös ismerős révén Wilsonhoz érkezik a bicskei menekülttáborból megmenekült, Iránból származó Shirin (Arghavan Shekari). A lánynak nincsenek papírjai, mellesleg áldott állapotban van, és nem sokkal érkezése után meg is szül. Wilson kénytelen bujtatni a lányt, akit egyedül csak egy magyar állampolgársággal rendelkező férfivel kötött házasság tudna megmenteni a kitoloncolástól.

A menekültválság elterjedésével egyre több európai film foglalkozik a menekültek problematikájával, gondoljunk csak a francia Jacques Audirad Egy menekült története, az olasz Gianfranco Rosi Tűz a tengeren vagy a finn Aki Käurismaki A remény másik oldala című alkotásokra, amelyek mind-mind a maguk módján világítanak rá a kérdéskör összetettségére.

Vranik Roland Az állampolgár című játékfilmje sok tekintetben rokonítható ezen művekkel. A film egyrészt rámutat a hatóságok és a jogszabályok merevségére, amelyek mindig csak az előírásoknak megfelelően egy ügy rendezését sürgetik, és sohasem látják az ügy hátterében a konkrét emberi sorsot. A bürokráciát sohasem érdekli egyes döntéseinek a következménye, konkrétan ez esetben az, hogy mivel kell majd hazájában szembesülnie annak, akit visszatelepítenek, pláne akkor, ha férjezetlenül gyereket szült, a hivatal számára az a fontos, hogy sikeresen lezárja az ügyet. Másrészt a mű azt boncolgatja, vajon felül lehet-e teljes mértékben kerekedni a kulturális különbségeken, lehetséges-e a tökéletes integráció egy más alapkultúrájú társadalomba. Ismerőseivel ellentétben Wilson nem akar Nyugat-Európába menni, ő szeret Magyarországon. Szorgalmasan tanul, dolgozik, mindenkivel szemben szívélyes, mindez mégsem elegendő arra, hogy a társadalom egyöntetűen befogadja, rendszeresen tűrnie kell az előítéletből fakadó sértegetéseket és rasszista elszólásokat.

Az állampolgár elsősorban menekültfilm, ugyanakkor szerelmes mozi is, a főhősben a sorstársa iránti szolidaritásérzet és a szerelmes férfi vágyai csapnak össze, amit a közelébe lévő nők is erősítenek – ki-ki a maga módján. Vranik Roland alkotása kétségtelenül figyelemre méltó mozi, korrekt színészi alakítással és kissé talán túlbonyolított, de mindenképpen izgalmas történettel, amely amekkora mértékben szól a bevándorlók sorsáról, ugyanannyira árulkodik rólunk, magyarokról is.

Rendező: Vranik Roland. Forgatókönyvíró: Szabó Iván, Vranik Roland. Producer: Fehér Károly. Operatőr: Juhász Imre. Vágó: Makk Lili. Zene: Kalotás Csaba, Vranik Krisztián. Szereplők: Dr. Cake-Baly Marcelo, Máhr Ágnes, Arghavan Shekari. 109 perc, 2016, Magyarország.