Minden rendben van a költségvetéssel

Csókai vállalkozás bérli a magyarkanizsai gyógyszertárakat

j

2017. június 29., 11:35

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

(Fotó: Puskás Károly)

(Fotó: Puskás Károly)

A szokásokhoz híven tegnap Magyarkanizsán majdnem öt órán át folyt a személyeskedésektől sem mentes képviselő-testületi ülés huszonhat napirendi pont megtárgyalásával. A legfontosabb, kiemelendő témák a gyógyszertárak bérbeadására vonatkoztak, továbbá a foglalkoztatást és a költségvetést érintőek voltak túlsúlyban, de igencsak sok szó esett a Tisza-parti medence üzemeltetéséről és karbantartásáról is.

Elfogadták a 2016. év zárszámadását, amelyet korábban az állami könyvvizsgáló cég is átvizsgált. Fejsztámer Róbert polgármester lapunknak adott nyilatkozatában kiemelte:

– Minden rendben van a 2016-os költségvetéssel, habár voltak álhírek és rémhírek azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat csődbe ment, nem tud működni. Semmi ilyenről nincs szó, ez most is bebizonyosodott.

Az egészségügyben felhalmozódott adósság is ezen az ülésen került újra szóba, ami, mint magyarázták, a törvények nem mindig összehangolt működése miatt lépett föl. A polgármester magyarázata szerint egyszerre két problémát kellett megoldaniuk: egyrészről azt, hogy az egészségügy tovább tudjon normálisan működni, ezért garanciát vállaltak arra, hogy az elkövetkező 3-4 évben tisztázni fogják az adósságokat a gyógyszerbeszállítók iránt, másrészről pedig rendezték a gyógyszertárak viszonyát olyan értelemben, hogy pályázatot írtak ki a bérbeadásukra. Ajánlattevőként a csókai Neofarm Gyógyszertár jelentkezett, a kritériumoknak eleget téve. A gyógyszertárak állománya is átkerül a vállalkozáshoz, valamint a dolgozók is alkalmazásban maradnak, ráadásul olyan szerződést kötöttek, melyben az is benne foglaltatik, hogy öt évre előre ki kell fizetni a bérleti díjat. Így kicsit tehermentesíti a költségvetést az adósságok rendezésében. Ez a falvakban működő hat gyógyszertárat is érinti.

Elfogadták továbbá a foglalkoztatásra vonatkozó új akciótervet, így a közmunkaprogram által közel hatvan embernek tudnak majd állást adni hónapokon át.

Elfogadták a rendeletjavaslatokat, egy kivételével, mely Tandari Zoltán UKROK-os képviselő felvetése volt, egymás után kettő is az alapszabály módosítására vonatkozóan. Az elsőben arra szeretett volna pozitív elbírálást nyerni, hogy a község polgárainak biztosítsák a hivatalos kisebbség nyelvén történő ügyintézés mellett a hivatalos kisebbség nyelvén, illetve a két nyelven történő hivatali formanyomtatványok (végzések, határozatok) kézbesítését, míg a másik javaslata szerint felesleges az a kitétel az alapszabályban, hogy a község hatáskörébe tartozik gondoskodni a nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok egyéni és kollektív jogainak érvényesítéséről és előmozdításáról.

A medence és az autóbusz-állomás működése is téma volt szerdán Magyarkanizsán. Mint ismeretes, július elsejéig ingyen használható a tavaly felújított, termálvizes medence, az elkövetkezendőkben pedig jelképes, 100 dináros áron vehetik majd birtokba a felfrissülésre vágyók, míg hét év alattiaknak továbbra is ingyenes lesz a belépés. Több ötlet is felmerült arra vonatkozóan, hogyan kellene megszabni az árakat, és kritikákat is megfogalmaztak az ellenzék képviselői a karbantartást illetően, amelyet a kommunális közvállalat lát majd el. Az autóbusz-állomás működésének kérdéskörét a polgármester úgy magyarázta, amíg nincsenek meg a feltételek a biztonságos közlekedéshez, felelőtlenség lenne üzembe helyezni.

Határozati és rendeletjavaslatokat fogadtak el a Kamarás természetvédelmi terület védelméről, a Komunalac közvállalat üzletviteli programjáról, a Tisza Menti Vízművek ügyvezetőjének megválasztására irányuló pályázat lebonyolításáról és ingatlanokról.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége