2024. május 5., vasárnap

Szent László és a vajdasági diákok

Szép helyezések a Nagyváradon megtartott Szent László Tanulmányi és Rajzversenyen

Két vajdasági iskola, a szabadkai Majsai úti Általános Iskola és a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola is megmérettetett a nagyváradi Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület szervezte, 2017. évi Szent László Tanulmányi és Rajzverseny döntőjének történelmi verseny részében.

A Majsai úti Általános Iskola a 16 csapat között a negyedik helyen végzett, szoros küzdelemben, csupán hajszálnyival lemaradva a dobogós harmadik helyről. A három diák – Megadja Márta, Weiss Astrid, Toldi Ádám (hetedikesek) és Vass Zoltán (nyolcadikos) – felkészítő tanára Csőke Márta volt, akitől megtudtuk, hogy a tanulók február végétől készültek a versenyre emelt szintű oktatások során is, de hétvégente maguk is találkoztak, a plakátot a döntőre pedig önállóan készítették el.

– A verseny témája Szent László élete és munkássága volt, de készülni kellett valamennyire az előzményekből is, valamint nemcsak történelemből, hanem a Szent Lászlóval foglalkozó balladákból is. A versenyen 10, nagyon érdekes, kreatív feladat volt, a diákok azt mondták, hogy elég nehezek voltak. A feladatok között szerepelt anagramma játék, keresztrejtvény, nématérképen be kellett jelölni a Szent Lászlóval kapcsolatos fontos helyeket, puzzlet kirakni, képekről felismerni mondákat, ezenkívül egy zenész tekerőlantos kísérettel elénekelt egy dalt, amelynek a szövegét hiányosan kapták meg a versenyzők, ezt kellett kipótolniuk. Pluszfeladatként pedig mindenkinek be kellett mutatnia a régióját, ahonnan jött, és az iskoláját, amelyet képvisel. A küzdelem szoros volt, az első helyezett csapat 144 pontot gyűjtött, a mi iskolánk tanulói negyedikek lettek 137 ponttal, de az utolsó helyen végzett csapat is 100 pont fölött teljesített – tudtuk meg Csőke Mártától.

Vajdaságot a szabadkai csapat mellett a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola különítménye képviselte. Magó F. Emese tanárnő vezetésével Gál József, Kalauz Katarina, Hodolik Enikő és Süli Vivien szépen helyt álltak. A versenyben ugyanis, a tanárnő elmondása szerint, a tudás mellett az ügyesség, találékonyság, a gyorsaság és a kreativitás is fontos szerepet játszott. A Szent László-év apropóján megrendezett Kárpát-medencei Szent László Tanulmányi és Rajzverseny döntőjében a hat országban zajlott elődöntők két legjobban helyezett csapata mérhette össze erejét. A döntő tíz fordulóból állt. A felsősök döntőjére június 23-án került sor a Szent László-napok keretében Szent László városában, a nagyváradi várban. A döntőre Felvidékről a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola, a gútai Corvin Mátyás Alapiskola, a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola és a Bélyi Alapiskola csapatai vettek részt és mérkőztek meg Lendva, Somogyvár, Szabadka, Kishegyes, Tiszapéterfalva, Beregszász, Kaplony, Szatmárnémeti, Torda, Nagyenyed, Székelyudvarhely és Fenyéd csapataival. Az ünnepélyes eredményhirdetésre június 24-én került sor a Szent László sírját rejtő váradi vár udvarán. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Tőkés László püspök, Zatykó Gyula, a Szent László-napok főszervezője, Lomnici Zoltán, Czibolya Gábor és Okos Márton, a Szent László-év Tanácsadó Testületének tagjaiként. A díjátadás alkalmával Lomnici Zoltán történelmi értékeink átadásának fontosságáról, Tőkés László pedig az összefogás fontosságáról beszélt. A szervező, a Kovách Antal vezette Karosi Turul Egyesület korhű öltözékben is hangulatot teremtve vezette a versenyt, korhű zenei kísérettel. A vetélkedők szüneteiben fel lehetett próbálni a korhű kellékeket is: a láncinget, a kalodát, valamint a fegyverekkel és a hangszerekkel is lehetett ismerkedni.

A kishegyesi tanárnő elismerően szólt a Karosi Turul Egyesület szervezői tevékenységéről, mellyel egy nagyszerű keretet biztosítottak a rendezvénynek. Arra is kitért, milyen nagy élmény volt, amikor a díjátadón Nagy Zsuzsanna, a verseny egyik szervezője a magyar összetartozásról beszélt, a gyerekek pedig megfogták egymás kezét. A rendezvény a váradi vár udvarán a Himnusz eléneklésével zárult. Szent László alakja és a köréje fonódó történetek ma is nemzettudatunk részét képezik. A Szent László-év egyik célja, hogy minél jobban részesüljenek belőle a fiatalok is.

A döntő első helyezettje a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola csapata lett. A második helyezett a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola, a harmadik pedig a székelyudvarhelyi csapat. A végső sorrend minimális különbségekkel alakult ki, minden versenyző jól teljesített és az emléklap mellé emlékplakettet valamint elismerő ajándékot is kapott. Fődíjként 1 millió forintos kirándulástámogatást nyertek. A második helyezett 500 ezer, a harmadik 300 ezer forintos támogatásban részesült, és szintén osztálykirándulásra költhetik el. A győztes csapat tagjait végül jelképesen Szent László-lovagokká ütötték. Kiállították az alsósok által beküldött Szent Lászlóról készült rajzokat is, melyeket szintén díjaztak.

 A rajzverseny vajdasági nyertesei

A rajzverseny témája is természetesen Szent László volt, az elődöntőből szép számmal jutottak tovább vajdasági diákok, akik a rajzaikkal előkelő helyezéseket értek el.

1. osztály: Különdíjat kapott Mikovity Ákos (Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás, felkészítő tanár: Szalai Eszter)

2. osztály: 3. helyezett lett Bodnár Boglárka (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa, felkészítő tanár: Csányi Tamara) Különdíjban részesült Pedri Sarolta (Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Felsőhegy, felkészítő tanár: Csonti Melinda) és Polákovics Anita (Kárász Karolina Általános Iskola, Kispiac, felkészítő tanár: Tilinkó Judit)

3. osztály: 1. helyezett lett Bábinszki Csongor (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa, felkészítő tanár: Nagy Kracsun Szimonetta), 2. helyezett lett Kasza András (Masjai úti Általános Iskola, Szabadka), 3. helyezett lett Ozsvár Tamás (Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás, felkészítő tanár: Szalai Eszter), különdíjat kapott Murgulov Stefan (Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Felsőhegy, felkészítő tanár: Horváth Csilla), Engi Teodóra (Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás, felkészítő tanár: Szalai Eszter) és Ördög Denisz (Majsai Úti Általános Iskola, Szabadka).

4. osztály: 2. helyezett lett Mikovity Virág (Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás, felkészítő tanár: Szalai Eszter), különdíjat kapott Szalai Violetta (Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás, felkészítő tanár: Szalai Eszter)