2024. március 28., csütörtök

Elkezdhette munkáját az új macedón házelnök

Elkezdhette munkáját szerdán Talat Xhaferi új macedón házelnök, egy nappal azután, hogy nem akarták neki átadni az irodájához tartozó kulcsot és a helyiséget a korábbi parlamenti elnök foglalta el.

Talat Xhaferi és Zoran Zaev (Fotó: Beta/AP)

Talat Xhaferi és Zoran Zaev (Fotó: Beta/AP)

Az albán nemzetiségű házelnököt viharos körülmények között választották meg múlt csütörtökön.
Macedóniában decemberben tartottak előrehozott parlamenti választást, azóta nem sikerült kormányt alakítani. A választást ugyan a jobboldal nyerte meg, vezetőjének, Nikola Gruevszkinek azonban nem sikerült kormányt alakítania. Gjorge Ivanov államfő ezt követően elutasította, hogy a baloldalt, illetve annak vezetőjét, Zoran Zaevet bízza meg kormányalakítással, mert szerinte a szociáldemokraták megállapodása az albán kisebbségi pártokkal veszélyezteti Macedónia függetlenségét és egységét.
A parlament múlt csütörtöki ülésének napirendjén - éppen a fennálló helyzet miatt - nem szerepelt, hogy új házelnököt választanának, ám az ülésen kívül a választásokon a második helyen végző szociáldemokraták, valamint az albán kisebbségi pártok Xhaferit választották meg a törvényhozás új elnökének. Jobboldali tiltakozók ezt követően betörtek az ülésterembe, és székekkel, valamint más kezük ügyébe kerülő tárgyakkal dobálták meg a benntartózkodókat. Több mint százan sérültek meg.
A jobboldal szerint nem volt érvényes Talat Xhaferi megválasztása, ezért a parlament eddigi elnöke, Trajko Veljanoszki sem akarta átadni a házelnöki széket az albán képviselőnek.
Az új házelnök szerdán, miután végül letette hivatali esküjét, első hivatalos lépéseként fogadta Samuel Zbogart, az Európai Unió szkopjei küldöttségének vezetőjét. Az EU mellett az Egyesült Államok, a NATO, Németország és további néhány európai állam is gratulált az új parlamenti elnök megválasztásához.
A macedón belpolitikai válság azonban ezzel még nem ért véget. Zoran Zaev, a szociáldemokraták vezetője tíznapos határidőt adott az államfőnek arra, hogy kormányalakítással bízza meg, azt követően - mint mondta - elnöki felkérés nélkül is felállítja kabinetjét.
Gjorge Ivanov elnök és a jobboldal szerint Zaev megállapodása az albán kisebbségi pártokkal azért veszélyezteti Macedónia függetlenségét és egységét, mert széleskörű jogokat biztosítana az albánoknak, egyebek mellett az albán nyelv hivatalos használatát kiterjesztenék az ország egész területére, nemcsak az albán többségű részekre, valamint az albán pártok azt kérték, hogy változtassák meg az ország himnuszát, címerét és zászlaját, hogy az jobban kifejezze az állam többnemzetiségű mivoltát.
A jobboldal támadásaira reagálva Zoran Zaev kijelentette: vezetése alatt sem lesz Macedóniából "kétnemzetiségű állam", és nem szándékozik megváltoztatni az állami jelképeket. "A tárgyalások nem ezekről szólnak, hanem a politikai pártok kormányalakítási szándékairól. A kormány mindent a macedón állampolgárok érdekében tesz majd" - szögezte le a szociáldemokraták vezetője.