2024. április 18., csütörtök

Uzgoj mangulice

Srpski i Mađarski narod između ostalog povezuju i mangulice. Nakon Drugog svetskog rata, bila je pred istrebljenjem a sada doživljava pravu renesansu. U Vojvodini ih mnogi uzagajaju a Mađarsko iskustvo govori o dobroj profitabilnosti.

O uzgoju mangulica juče je organizovan profesionalni forum u muzeju u Bačkoj Topoli. Ogromno interesovanje je bilo za ovaj događaj.

Među učesnicima foruma, bilo je mnogo organizacija i institucija, te i zainteresovanih predstavnika lokalnih poljoprivrednika. Balaša Endre, koordinator programa, rekao je da manifestacija ima za cilj da ljudi razmene iskustva jedni sa drugima. Razumevanje uspeha u Mađarskoj može pomoći lokalnim poljoprivrednicima da efikasnije sprovode delatnosti. Domaći uzgajivači često odustaju od uzgoja mangulice zbog slabog profita. Ovo je druga prekogranična manifestacja, prethodna je bila u decembru. Sve se ovo uklapa u stratešku viziju koja ima za cilj uspostavljanje mreže u Karpatskom basenu.

Fremond Arpad, poslanik i potpredsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, rekao je da poljoprivreda prolati kroz veliku transformaciju a konferencija je taman na vreme održana. Državna pomoć za poljoprivrednike je povećana, a uskoro će biti usvojena uredba o malim proizvođačima te će se stvoriti bolji uslovi.

Dr. Mezei David, zamenik državnog sekretara, izjavio je da je u Mađarskoj stočarstvo prioritet. Važno je sačuvati ruralna radna mesta, kako bi se povećao udeo na dodatu vrednost.

Tot Peter, predsednik Nacionalnog udruženja za uzgajivače mangulice, kaže da je Mađarska veoma uspešna u stočarstvu nakon promene uredbe. Organizacija uzgajivača već sada broji 230 članova, a broj tovnih krmača se broji desetinama hiljada. Udruženje radi na tome da mangulice stave na prvo mesto prehrambene lestvice. Pored Španskog tržišta, pojavili su se kupci iz SAD-a i Japana. To je pre svega zahvaljujući visokom, premijum kvalitetu mangulice. Uzgoj mangulice je evoluirao od 19.veka na ovamo.

Gujaš O. Peter, predsednik Udruženja uzgajivača mangulice Vojvodine, rekao je da se situacija u poslednje vreme popravila ali da bi uzgajivači mogli da dobiju još malo podrške. Kada je osnovano udruženje, uslovi su bili povoljni, dobro je išlo promovisanje proizvoda od mangulice. Dodao je da je domaćoj ponudi potrebno uvesti priplodne životinje zarad poboljšanja zaliha.

Mađarski Nacionalni savez uzgajivača mangulice i Asocijacija za razvoj sela u Bačkoj Topoli, su održali ovaj stručni forum u saradnji sa Institutom nacionalnog i starteškog istraživanja. Događaj je organizovan u okviru plana Daranji Ignaca, čiji je cilj očuvanje gena i autohtonih vrsta stoke.