2024. március 29., péntek

Leárazott repülőjegyek az USA és az EU között

Az olcsó légi közlekedés korszaka vette kezdetét

Február 23-án a norvég Norwegian Air bejelentette, hogy járatokat indít az Egyesült Államok északkeleti részéről Európába, olyan olcsó árazással, mint 65 amerikai dollár. A norvég ajánlat azután érkezett, hogy az izlandi WOW Air 69,99 amerikai dollárért kínált fel az USA nyugati partvidékéről Európába járatokat egy leszállás közbeiktatásával Reykjavíkben.

Az olcsó ajánlatok a jövőben feltehetően azért lesznek kedvezőek az Európából az USA felé tartók részére is, mert a repülőgépek két irányban közlekednek.

Júniustól kezdve, a norvég légitársaság alacsony árazású járatai Newburgh-ból (New York), Hartfordból (Connecticut) és Providence-ből (Rhode Island) indulnak Írország, Észak-Írország és Skócia felé a cég legújabb Boeing 737 MAX 8 repülőgépeivel.

– Örömmel jelentjük, hogy várva-várt, állandóan üzemeltetni tervezett kontinensközi járataink beindítása lehetővé teszi új utasok tízezreinek kényelmes, komfortos és elérhető árazású utazását a kontinensek között – jelentette ki a Norwegian Air igazgatója, Bjørn Kjos. – Ez nem csak az utazóknak jó hír, hanem az amerikai gazdaság részére is, hiszen sokkal több turistát fognak átvonzani, ami megnöveli a vásárlások számát, tehát több ezernyi munkahelyet teremt.

A norvég légitársaság 65 dolláros repülőjegye azonban csak több ezres példányban piacra bocsátott promóciós árazású jegy, akiknek nem sikerült beszerezniük, a normál árazású repülőjegy 99 dolláros lesz, jelentette ki Lars Sande, a Norwegian Air fő alelnöke a Business Insidernek.

– Azt tesszük, amit Trump akar tenni. Amerikai repülőket alkalmazunk, amerikai munkásokkal, az ott érvényben levő fizetési nagyságrendeket és előírásokat figyelembe tartva – tette hozzá Sande.

Egy februári fehér házi sajtótájékoztató alkalmával, Sean Spicer sajtószóvivő látszólag egyetértett azzal a norvég állásponttal, hogy a Norwegian Air amerikai munkásokat alkalmazva és a Boeing felé tett rendeléseivel bő gazdasági érdekeltségű Amerika számára.

Sande ismertette, hogy az új legénységi bázisok 150 személyesek lesznek, ám a légitársaság további 500 tagú legénységgel rendelkezik New Yorkban és Floridában, akik a Dreamliner repülőgépeket üzemeltetik. A Norwegian Air légitársaság repülőgép-állománya csak Boeing gyártmányú repülőgépekből áll, több mint 110 Dreamliner és Boeing 737 alkotja flottájukat, s még 100 Boeing repülőre tettek rendelést.