2024. március 29., péntek

Igazolványra nem köthető utasbiztosítás

Jó tudni külföldi utazások, telelések, nyaralások idején

Németh András, a zentai Domus utazási iroda tulajdonosa az utasbiztosításokkal kapcsolatban néhány fontos dologra hívja föl az utazni szándékozók figyelmét.

– Az utasbiztosításnak több fajtája létezik, attól függően is, hogy mennyi garanciát vállal a biztosító. Van olyan biztosítás, amelynek 5000 euró a garanciája, de van, amelyiknek 35 000 euró. Ez azt jelenti, hogy az adott periódusra a megkötött dolgokra ekkora értékben garantál a biztosító. Hogy milyen biztosítást kell kötnünk, az attól függ, hogy milyen utazásra készülünk. Egy egyszerű nyaralásra alap-utasbiztosítást kötünk, de ha valaki síelésre, vadvízi evezésre, ejtőernyőzésre vagy bármilyen extrém sport kipróbálására utazik, akkor az alapárhoz hozzáfizetést kérnek, és ez a kockázat miatt körülbelül a duplája. Ha valaki a legegyszerűbb utasbiztosítással síelés közben eltöri a lábát, azt a biztosító nem ismeri el, és nem fog fizetni. A biztosításnál ügyelni kell arra, mely területre szól a biztosításunk. Ha valaki, mondjuk, európai uniós útra köt egy hónapos biztosítást, és az alatt az idő alatt repülővel kiruccan az unió területén kívülre, és ott történik vele valami, abból gond van. Arra is nagyon oda kell figyelni, hogy biztosításkötéskor a kötvényen szereplő adatoknak egyezniük kell az útlevélben szereplő adatokkal. Ha valaki megszokásból adja meg az adatait, és esetleg nem jól diktálja be a címét vagy a nevét, az megint gondot jelent. Sokan tévesen úgy tudják, hogy Szerbiában külföldi útlevélre nem lehet utasbiztosítást kötni, pedig ez nem így van. Lehet kötni azzal a föltétellel, hogy az illető nem abba az országba utazik, amely országban kiadták az útlevelét. Ez azt jelenti, hogy magyar útlevéllel bárhová utazhat az illető az Európai Unión belül, de ha például busszal utazik, a biztosítása csak attól a perctől kezdve lesz érvényes, hogy kiutazott Magyarországról, és belépett az unió másik országának a területére. Tehát, utazhat valaki akár kanadai útlevéllel is, csak kell egy szerbiai személyi szám, hogy a biztosító tudja garantálni, hogy az illetőnek van szerbiai lakcíme. Problémák adódtak már a magyarországi személyi igazolványokkal kapcsolatban is. Tudni kell, hogy Szerbiában személyi igazolványra nem lehet biztosítást kötni, mivel a biztosítóknak az a föltételük, hogy az útlevélben legyen egy belépő- vagy kilépőpecsét. Mivel igazolványba nem lehet pecsételni, tárgytalan az igazolványra való biztosításkötés – mondta az utazási iroda tulajdonosa, majd így folytatta:

– Szeretném hangsúlyozni, hogy ha már van egy megkötött biztosításunk, és az utazás alatt bármi történik velünk, az ottani orvosnak kötelessége lenne ellenőrizni, hogy az átnyújtott kötvény hivatalos biztosítás-e. Az orvosok azonban ezt nem mindig teszik meg, és ebben az esetben a családtagoknak 24 órán belül értesíteniük kell a biztosítót, hogy az illető személlyel milyen probléma történt az utazása során. Ez azért fontos, hogy később nehogy komplikációk adódjanak a biztosítás kifizetésével kapcsolatban. Lényeges az is, hogy ha jelentkezett az orvos vagy a családtag a biztosítónak, akkor a biztosító az orvos számlájára direkt utalja a költségét, vagyis nem kell saját zsebből fizetni a kezelést. Ha az orvos felír orvosságot, azt ki kell váltani a gyógyszertárban, és a számlákat itthon visszatérítik. Átlagosan egy napra a biztosítás 100 dinárba kerül, de a pontos összeg attól függ, hogy egyéni, családi, csoportos vagy vízumhoz való, hosszabb időre vonatkozó biztosítást kötnek-e, esetleg külföldi munkavégzéshez vagy rekreációs sportra való. Egy tíznapos görögországi nyaralásnál pl. a személyenkénti biztosítás 1100–1300 dinár között alakul. Ez nem olyan nagy tétel, kár kockáztatni, a biztonság nagyon fontos.

Németh András azt is elmondta, hogy a nyaralásokra máris megkezdődtek a foglalások, Görögország esetében már vannak telített időpontok.

– Igaz, hogy még csak január van, és még a telelések idejét éljük, viszont a mi vidékünkön nincs nagy hagyománya a telelésnek. Kevesen tartanak rá igényt, esetleg a Kopaonik, Jahorina, a francia Alpok és Ausztria iránt van némi érdeklődés, de ez eltörpül a nyaralások mellett. Továbbra is Görögország a legnépszerűbb, és miután a tavalyi év bebizonyította, hogy a migránsok nincsenek jelen ezekben a térségekben, az érdeklődés csak fokozódott. A legolcsóbb buszos apartmanos nyaralások 60–70 eurónál kezdődnek tíz napra, repülővel pedig 700–800 eurónál indulnak félpanziós ellátással. A többcsillagos hotelekben való nyaralás repülőúttal 1000 eurónál kezdődik.