2024. április 25., csütörtök

Fenyő a baglyoknak

Topolya központjában már csaknem harminc éve rendszeresen használt erdeifülesbagoly-telelőhely található, melyet egyre nagyobb érdeklődés övez. Az elmúlt év szeptemberében oktatótáblák kerültek kihelyezésre a telelőhelyhez, ennek köszönhetően mind többen tájékozódhatnak a baglyokkal kapcsolatban.

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület kiemelten fontosnak tartja vidékünk legjelentősebb erdeifülesbagoly-telelőhelyének a megóvását és fenntartását. Ennek elsődleges és leghatékonyabb módja, ha a Vajdasági Bank épülete melletti téren további fenyőket ültetnek. Az elmúlt években itt több fa is kiszáradt, ezek pótlása igen fontos lenne, hogy a baglyoknak a jövőben is biztosítva legyen a telelőhelyül szolgáló fás terület.

A fák pótlásának érdekében az Arcus Környezetvédő Egyesület felhívást tesz közzé, hogy mindazok, akik karácsonyra gyökeres fenyőt vásároltak, és nincs módjuk kiültetni a saját kertjükbe, ajánlják fel a baglyok telelőhelyének fásítására. Minden fenyőfélét szívesen fogadnak, de a célnak a luc- és ezüstfenyő felel meg a legjobban. Nagyon fontos, hogy csak olyan fákat tudnak fogadni, amelyek a karácsonyi időszakban nem voltak közvetlenül meleg, fűtött szobában. A meleg helyen tartott fenyők ugyanis a hideg környezetbe kihozva hősokkot kapnak, és az ültetés nem lesz sikeres. Mindazok, akik szívesen ajándékoznának fenyőt a baglyoknak, felajánlhatják fáikat a 064/94-86-585-ös számon, vagy írjanak üzenetet az arcus.org.rs címen elérhető honlapon keresztül.