2024. április 20., szombat

Sikeres évet zártak a sakkozók

A kishegyesi sakk-klub szempontjából eredményesnek tekinthető a 2016-os év. A faluban a sakkozásnak nagy hagyománya van. Azt eddig nem sikerült pontosan kideríteni, mikor sakkoztak először versenyszerűen a faluban, de a klub már az 1950-es években bizonyítottan létezett. Ez pedig azt jelenti, hogy a labdarúgó-egyesület után a legpatinásabb helyi sportegyesületnek tekinthető.

A kishegyesi tornán (Tóth Péter felvétele)

A kishegyesi tornán (Tóth Péter felvétele)

Komáromi Sándor, a klub elnöke számolt be róla, hogy 2016-ban a ligában való szereplés mellett számos tornán is részt vettek a kishegyesi sakkozók. Az év vége előtt pedig egy helyi rapid tornát is megszerveztek. Az évnek azonban mindenképpen egyik meghatározó eseménye, hogy a helyi közösség felújította a sakkozók által is évtizedek óta használt Szivárvány utcai termet. Korábban az Egység itt játszotta a bajnoki mérkőzéseket, és a tornákat is itt szervezték, de a terem állapota és a megrongálódott vizes góc ezt az utóbbi években már nem tette lehetővé. A bajnoki meccseket így a tűzoltóotthon nagytermében vagy a helyi közösség tetőterében kellett lebonyolítani, ami azért is külön gondot jelentett, mert egyrészt ezeket a termeket mások is gyakran használják, másrészt ilyenkor a felszerelést is át kellett szállítani. A felújított termet most a galambászok egyesületével közösen használják ismét a sakkozók, de mivel a versenyeik, összejöveteleik rendre más időpontokban vannak, ez nem okoz semmilyen gondot, legtöbbször egyeztetésekre sincs szükség. Az új vizes gócot a terem egy elkerített sarkában alakították ki. Ez azért jó megoldás, mert korábban külön épületben volt, és telente rendszeresen befagyott, s ennek nyomán pedig meg is rongálódott.

A sakkozók csütörtökön este és vasárnap délelőtt rendszeres összejöveteleket, azon belül házi versenyeket, edzéseket tartanak. A mérkőzéseket általában május–június és szeptember–október folyamán játsszák, vasárnaponként. A csapat a szabadkai községközi sakkligában szerepel. Korábban nyolc táblán, a 2016-os idényben először hat táblán mérkőztek egymással a csapatok ebben a ligában. A leigazolt sakkozók közül ebben az idényben Deák, Linka, Komáromi, Balaton, Tóth, Bakos, Kátai, Kocsis és Miljković szerepelt a csapatban. Deák József, a klub egyik legeredményesebb játékosa néhány év kihagyást követően ismét játszik a csapatnak, ami biztató a jövőre nézve. Az elmúlt idényben Kátai Tibor volt a legeredményesebb a bajnokságban, a kilenc fordulóban 5,5 pontot szerzett, Miljković Viktor pedig 5 pontot.

Az Egység sakkozói kiváló kapcsolatokat ápolnak a környék klubjaival. Elsősorban a topolyai, bajsai, gunarasi, tornyosi, nagyfényi csapatokkal jó a kapcsolat, rendszeresen meghívják egymást a különféle tornákra, versenyekre. Több bajsai gyorslépéses tornán szerepeltek sikeresen a kishegyesi sakkozók, de a nagyfényi, topolyai és a gunarasi tornán is szép eredményeket értek el. November végén a kishegyesi gyorslépéses tornán 40-en vettek részt. Ezt a versenyt a nyugdíjas otthonban szervezték meg. Komáromi elmondása szerint a jövőben az iskolában is szeretnék majd a sakkot népszerűsíteni. Korábban is minden évben szerveztek iskolabajnokságot, azzal a nem titkolt céllal, hogy később az érdeklődő diákokat bekapcsolják az egyesület munkájába. Az elnök azt is elmondta, egyedüli biztos támogató az önkormányzat, és a községi támogatásból fedezni tudják az egyesület működésének költségeit.