2024. április 24., szerda

Biztonságban a városi képviselők

Felújították az újvidéki képviselő-testület termét, most sokkal biztonságosabb, és a mozgássérültek is könnyebben közlekednek.

Zdravko Jelušić, a képviselő-testület elnöke kezdeményezésére felújították a városi parlament üléstermét (Ótos András felvétele)

Zdravko Jelušić, a képviselő-testület elnöke kezdeményezésére felújították a városi parlament üléstermét (Ótos András felvétele)

A teremből eltávolították a fordítók fülkéjét, a képviselők ülőhelyei között új átjárót alakítottak ki, a lépcsőkre pedig olyan járatokat helyeztek, amelyeken a mozgássérültek is könnyen átkelhetnek. A felújítást Zdravko Jelušić, a képviselő-testület elnöke kezdeményezte, aki több mint négy éve városi tanácsnok, és elmondása szerint a kezdetektől fogva nem tetszett neki a terem. Véleménye szerint nem felelt meg a biztonsági előírásoknak.

– A képviselő-testületi üléseken több mint 18 tanácsnok ült egy sorban, ami egyfelől lassította az ülés lebonyolítását, mivel a városi honatyáknak több kollégájukon kellett „átmászniuk” ahhoz, hogy kijussanak a szószékhez. A legfontosabb mégis a teremben dolgozók biztonsága, mert olyan válságos helyzetek, mint pl. a földrengés, pánikot kelthetnek, és ilyenkor nem mindegy, milyen biztonsági előírásoknak felel meg a képviselő-testület terme – mondta a Dnevnik napilapnak Jelušić, majd hozzátette: a városi parlament elnöke felelős az ülés termének a biztonságáért.

– Amikor megválasztottak az újvidéki képviselő-testület elnökének, az volt az első amit megtettem, hogy elhívtam a belügyminisztérium rendkívüli helyzetek hivatalának a szakértőit, és kikértem véleményüket a terem biztonságáról. A belügyminisztérium szakértőinek véleménye szerint a képviselő-testület terme nem felelt meg a biztonsági előírásoknak, ezért megkaptuk a határidőt a szükséges módosítások elvégzésére. A végső időpontot kétszer is kénytelenek voltunk meghosszabbítani, mivel az átalakítási munkálatokhoz szükséges közbeszerzési folyamat elhúzódott – magyarázta Jelušić.

A képviselő-testület főtermének felújítási projektumtervezetét a Pro-ing vállalat dolgozta ki 148.500,00 dinárért. A projektum lebonyolításáért és a munkálatokért az AD Umetnost vállalat volt a felelős, összesen 1.077.630,00 dinárt tettek félre erre a célra a városi kasszából, és a határidő letelte előtt befejezték a terem átalakítását.