2024. április 26., péntek

Békére tanít a Topalov-múzeum

egnap Csúrogon járt Miroslav Štatkić tartományi titkár

Csúrogra látogatott tegnap Miroslav Štatkić tartományi művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekért felelős tartományi titkár. Látogatásának célja az 1942-rs Razzia Emlékegyesület tevékenységének megismerése volt. A szervezet képviselőivel a razzia áldozatainak szentelt múzeumban találkozott.

Miroslav Štatkić tartományi titkár a Topalov-raktárban megtekintette a kiállítást is (Fotó: Fehér Rózsa)

Miroslav Štatkić tartományi titkár a Topalov-raktárban megtekintette a kiállítást is (Fotó: Fehér Rózsa)

Jasmina Jurišin, az 1942-es Razzia Emlékegyesület titkárának a tájékoztatása szerint az egyesületnek az volt a legfontosabb célja, hogy az 1942-es kivégzések helyszínét, a Topalov-raktárat eredeti formájában őrizzék meg az utókornak, de a múzeummá alakított helyiség mellett irodákra, archívumra és tematikus kiállítóhelyre is szükségük lenne, az udvarba pedig egy amfiteátrumot terveznek kialakítani.
Az egyesület elképzelései szerint ez a múzeum nemcsak a csúrogi, hanem a Sajkás-vidéki és az újvidéki razziának is emléket állít majd.
– Támogatni fogjuk az egyesület projektjét, de ezt kell tennie a minisztériumnak és más titkárságoknak is. A megvalósításhoz szükség lesz néhány évre. A kiállítóhely mellett érdekesnek tartom az amtifeátrum gondolatát is, amely új jelentéssel tudná kiegészíteni a múzeumi részt. Az a szörnyűség ami itt történt arra utaló intő jel, hogy békében, lelki harmóniában kell élni, és ez az amfiteátrum a művészetek által erre taníthat majd – a mi titkárságunk ezért is megtesz mindent azért, hogy támogassa ennek a nagyon fontos tervnek a megvalósítását – mondta el Miroslav Štatkić.
A múzeumi látogatást követően Miroslav Štatkić tartományi titkár betért a Svetg Vaznesenja Gospodnjeg templomba is.