2024. május 10., péntek

Kóruspódium Kúlán

A himnusz akkordjai után Juhász György, kúlai esperesplébános, Valka Károly, Kúla város alpolgármestere majd Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke üdvözölte a fellépőket, jelenlevőket és vendégeket.

– A bennünk továbbrezgő dallamok és foszlányok olyat vallanak felőlünk, amit semmiféle lélekelemzés nem hoz felszínre. Bevilágítanak a lélek rejtett zugaiba, ahová másképp nem férkőzhetünk – idézte Kodály Zoltánt Dudás Károly, és felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy a kórusok tevékenységükkel nagy szerepet vállalnak magukra magyarságunk megőrzésében, és az együtt éneklés csodáját varázsolják a hallgatóság elé. A VMMSZ elnöke ezen gondolatok után nyitotta meg vasárnap délután a sorrendben 17. Vajdasági Magyar Kórustalálkozót a kúlai Szent György Római Katolikus templomban. Vajdaságból kilenc kórus lépett fel, és vendégként Kúla testvérvárosának, Kalocsának a kamarakórusa is széles repertoárral érkezett a találkozóra.

A házigazda Népkör MMK Bartók Béla Vegyeskórusa lépett először a nagyszámú közönség elé, Schubert-, Halmos László-, Kardos Pál-műveket hallottunk előadásukban. A Bartók Béla Vegyeskar idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját, 1896. december 30-án alakult mint Iparosdalárda, és azóta is kisebb szünetekkel szorgalmasan tevékenykedik. Nagyon szép és tartalmas programmal érkezett a találkozóra az adai Musica Humana Kamarakórus, az óbecsei Schola Cantorum, a kúlai Cantilena Női Kórus, az Emmanuel Kamarakórus Nagybecskerekről, az újvidéki Petőfi Sándor MMK Vegyeskórusa, a Cantilena Kamarakórus Magyarkanizsáról és a helyi Bartók Béla Kamarakórus is. A rangos rendezvény közös kórusművek előadásával zárult. A 17. Vajdasági Magyar Kórustalálkozót Andrékó Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, msgr. Miocs József, a szabadkai Paulinum vezetője, és több helyi és vidéki, a kórusmuzsikát kedvelő magas rangú vendég tisztelte meg jelenlétével. A rendezvénynek mintegy 180 résztvevője volt.