Emléktáblát kap dr. Rajki Márton

A zentai képviselő-testület nem hagyta jóvá a Szociális Védelmi Központ igazgatójának a lemondását

M. E.

2016. szeptember 30., 10:53

Kommentek száma 0  Megjelent nyomtatásban

Heves viták jellemezték a zentai községi képviselő-testület tegnapi ülését. A képviselők elfogadták a dr. Rajki Márton, az 1956-os forradalom mártírja tiszteletére készülő emléktábla elhelyezésére vonatkozó határozatot, a községi költségvetésről szóló rendelet módosítását, valamint az Elgas közvállalat megalapításáról szóló rendelet módosítását.

Ceglédi Rudolf polgármester javasolta, hogy sürgősségi eljárásban tárgyalják meg azt a napirendi pontot, amely a dr. Rajki Márton, az 1956-os forradalom mártírja tiszteletére a városháza aulájában elhelyezendő emléktáblára vonatkozik. Mint mondta, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa kezdeményezte az emléktábla elhelyezését, és azért kell sürgősségi eljárásban tárgyalni az ügyet, hogy az emléktábla már idén, a forradalom hatvanadik évfordulójára a helyére kerülhessen. A képviselők közül többen is nehezményezték, hogy a téma sürgősségi eljárásban kerül megvitatásra, ám végül 21 igen szavazattal és 7 tartózkodással elfogadták a határozatot.

Szintén heves vitát váltott ki a községi költségvetésről szóló, a januártól júniusig terjedő időszakra vonatkozó jelentés, valamint a község 2016. évi költségvetésének módosítása. Földi Márta, a Községi Közigazgatási Hivatal gazdasági és pénzügyi osztályának vezetője elmondta: a költségvetést 900 millió dinárosra tervezték, amiből az év első felében 466 millió dinár, azaz közel 52 százalék valósult meg. A költségvetés módosítását elsősorban az tette szükségessé, hogy a mezőgazdasági földterületek bérbeadásából származó bevételek a tervezettnél nagyobb összegben valósultak meg: mivel a Mezőgazdaság Rt. befizetett egy régebbi, 33 millió dináros tartozást, a költségvetés is ennyivel növekedett. A képviselők közül többen nemtetszésüknek adtak hangot annak kapcsán, hogy a civil szervezeteket korábban arról tájékoztatták, a nekik megítélt támogatásnak mindössze 65 százalékát kapják meg, most viszont úgy tűnik, hogy a költségvetés növekedése miatt mégis megkapják majd a fennmaradó részt is. Dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője úgy fogalmazott, az önkormányzat megkárosította azokat a civil szervezeteket, amelyek már lebonyolították a programjaikat, mert számukra már nem jelent segítséget az, hogy mégis meg fogják kapni a fennmaradó 35 százalékot. Rácz Szabó László, a Zenta a zentaiaké! képviselői csoport tagja, illetve Nagy Zoltán és Zsíros Jankelić Anikó, a Demokrata Párt képviselői csoportjának két tagja is a módosított költségvetés bizonyos tételeivel kapcsolatban kért magyarázatot az illetékesektől, majd Rácz Szabó László azt követelte a községi vezetőségtől, adjanak választ arra, ki és miért döntött úgy, hogy a civil szervezetek a nekik megítélt összegnek mindössze 65 százalékát kapják meg. A testület végül 15 igen és 6 nem szavazat, valamint 7 tartózkodás mellett fogadta el a költségvetés módosítására vonatkozó javaslatot.

Az Elgas közvállalat megalapításáról szóló rendelet módosítását ugyancsak hosszas vita előzte meg. A módosítás célja az volt, hogy a hőenergia szállítása mellett a hőenergia termelése is belekerüljön a vállalat alapítói okiratába, annak érdekében, hogy mielőbb megoldás születhessen a távfűtés körül kialakult problémákra, és a fűtési idény kezdetére valóban megkezdődhessen a távfűtés-szolgáltatás. A határozatot a képviselők 23 igen szavazattal és 3 tartózkodással fogadták el.

Mivel időközben a hatalmi koalíció képviselői közül néhányan elhagyták az ülést, a testület 12 igen szavazattal és 13 tartózkodással nem fogadta el a Szociális Védelmi Központ igazgatójának, Kecskés Dezsőnek a lemondását, aki személyes okokra hivatkozva nyújtotta azt be, így az intézmény új megbízott igazgatójának a kinevezésére vonatkozó napirendi pontot már nem is tárgyalták meg a képviselők. A Zentai Gyógyszertár igazgatóbizottsága elnökének és tagjainak felmentéséről és kinevezéséről szóló határozatok meghozatala előtt a képviselő-testület elnöke szünetet rendelt el, amelynek ideje alatt a hatalmi koalíció képviselői közül ketten visszatértek az ülésre, aminek köszönhetően ezeket a határozatokat már újra szavazattöbbséggel fogadták el a képviselők.

A testület a továbbiakban a 2015. évre szóló munka- és pénzügyi jelentéseket fogadott el, valamint néhány iskolaszéki tagot mentett föl, és nevezett ki helyettük újakat.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége