Orbán: Ha engedünk Brüsszelnek, megváltozik Magyarország

MTI

2016. szeptember 28., 20:27

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Ha a kormány enged Brüsszelnek, amely ellenőrizetlen migrációt akar rákényszeríteni a magyarokra, meg fog változni az ország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az M1 aktuális csatornának adott interjúban.

Orbán Viktor interjút ad a köztelevízióban (Fotó: MTI)

Orbán Viktor interjút ad a köztelevízióban (Fotó: MTI)

„Nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk azt a jogot, hogy kizárólag mi, magyarok mondhassuk meg, kikkel akarunk Magyarországon együtt élni és kikkel nem” – jelentette ki a kormányfő.

Szavai szerint a baj most nem annyira a migránsokkal, hanem sokkal inkább Brüsszellel van, amely „ide akar telepíteni hozzánk olyanokat, akikkel mi meg nem akarunk együtt élni”.

„Szeretem a hazámat, és szeretném, ha olyan maradna, mint amilyen – minden esendőségével, hibájával és erényével egyetemben. (...) Mi csak a meg nem változás jogát védelmezzük. Mi, magyarok így szeretjük Magyarországot, ahogy van” – mondta a miniszterelnök.

A migránsokon úgy lehet segíteni, ha „a segítséget visszük oda, ahol ők élnek, és nem pedig a bajt engedjük be ide, Európába” – ismételte meg álláspontját Orbán Viktor, aki jelezte, hogy kormánya sok pénzt költ a bajba jutottak megsegítésére ott, ahol ők élnek.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország egy önvédelmi migrációs politikára rendezkedett be, Brüsszelben viszont „kettős mércével mérnek”, mert miközben támadták Magyarországot a kerítésépítés miatt, addig a nemzetközi jogi kötelezettségeit nem teljesítő Görögországot sosem feddik meg, nem kényszerítik cselekvésre.

Szerinte nem állt volna elő és nem termelődne újra a probléma Európában, ha Görögország az általa aláírt nemzetközi szerződéseknek megfelelően megvédené déli határait. Erre azonban vagy nem képes, vagy nem akarja, így vált Magyarország az EU külső schengeni határává, vagyis „akaratunk ellenére váltunk mi egy védelmi vonallá”, Európát is védve ezzel – mondta.

A miniszterelnök mindezek miatt ismét sürgette: ha a görögök nem tudják vagy nem hajlandóak megvédeni déli határaikat, akkor Görögország északi határánál, Bulgáriánál és Macedóniánál ki kell építeni egy európai védelmi vonalat. Ha ez nem történik meg, akkor a védelmi vonal felcsúszik, és újra Magyarország válik frontállammá – figyelmeztetett.

Ám ezt a javaslatot „nem támogatják a kollégáim, mert azt gondolják, hogy ha majd baj lesz, akkor a magyarok ismét teljesítik a schengeni megállapodásban foglalt kötelezettségeiket, és saját magukkal együtt megvédik Ausztriát is és Németországot is”– mondta.

Szerinte egyébként ma nem is egy migránsválságról, hanem népvándorlásról van szó, ráadásul „ez még csak az előőrs”, az igazi nagy nyomás majd akkor nehezedik Európára, amikor „Afrika belsejében is megmozdulnak” az ott várakozó milliós tömegek.

Orbán Viktor miniszterelnök a reformatus.hu-nak, a Magyarországi Református Egyház honlapjának is interjút adott, amely tegnap jelent meg a világhálón. Ebben a muzulmánok mindinkább szorgalmazott integrációjáról is elmondta a véleményét. A magyar kormányfő elképzelhetetlennek nevezte a muszlimok integrációját Európában, mint mondta, „a legtöbb, amiben reménykedhetnénk, a békés egymás mellett élés, ezt azonban párhuzamos társadalomnak nevezzük”. Hangsúlyozta, hogy párhuzamos társadalmakkal párhuzamos jogrendszerek járnak együtt, és hagyományos keresztény jogrendű államokban élnek olyan arab családok, amelyek a felszínen betartják ugyan a törvényeket, de a valóságban „rejtetten a származási országuk kultúrája és jogrendszere mentén élnek”. Hozzátette: megérti, ha jobban bíznak saját hitükben, és elfogadja, hogy joguk van „tőlünk különböző módon élni, de ahhoz nem kell idejönni”.

Arra a kérdésre, hogy el tud képzelni egy olyan Magyarországot, ahová, „fejet hajtva” Brüsszel akaratának, megérkeznek a migránsok, azt válaszolta: „nem akarok ilyet elképzelni. Ha ez járna a fejemben, akkor inkább elolvasnám az Egri csillagokat”.

Az október 2-ai kvótareferendumról azt mondta, hogy bár sokan szerették volna, nem lett pártpolitikai kérdés. A magyar társadalomnak van egy józan többsége, amely meg tudja különböztetni a sorskérdéseket, a nemzeti ügyeket és a pártkérdéseket – mondta a református egyház honlapján olvasható interjúban Orbán Viktor.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége