2024. április 27., szombat

Előbbre vinni Topolya ügyét

A topolyai községi képviselő-testület díszülésén dr. Námesztovszki Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos részesült Pro Urbe-díjban

A szeptember 15-én, Topolya város napján rendezett program keretében a topolyai közösségért szolgáltattak ünnepi szentmisét a Sarlós Boldogasszony-templomban, majd a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj átadását, a díjazott kiállításának megnyitóját követően kezdetét vette a községi képviselő-testület díszülése a moziteremben. A Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola kórusa előadásában elhangzott himnuszok, valamint Žarko Pribaković szólóénekes produkciói keretezték az eseményt.

A díjazottak Topolya polgármestere, a kkt elnöke és annak helyettese társaságában (Ótos András felvétele)

A díjazottak Topolya polgármestere, a kkt elnöke és annak helyettese társaságában (Ótos András felvétele)

-Az új összetételű önkormányzati vezetés mögött féléves tempós munka húzódik. Ezen röpke fél év alatt mégis sokat változott a településünk. Egyetérthetünk abban, hogy a jelen nehézségeket támaszt valamennyiünk elé, dolgozzunk az élet bármely területén. A mindennapok küzdelmei, a soha nem tapasztalt erőfeszítés részévé vált a mindennapjainknak, családunknak és városunknak is. Hiszem, nap mint nap meg is tapasztalom, hogy lehet fejleszteni, és sikerülhet előbbre vinni Topolya ügyét – fogalmazott Kislinder Gábor, Topolya polgármestere a díszülésen mondott köszöntőjében.

– Vannak olyan eredményeink, amelyekre mindannyian büszkén tekinthetünk, amelyek meghatározzák a város arculatát. Olyan fejlesztések, olyan próbálkozások voltak ezek, amelyekre mások is példaként tudnak felnézni. Befejeztük a teret, elkészült a kerékpárút a Zentai úton, színháztermünk felújítási munkálatai sikeresen befejeződtek, a közeljövőben a végső fázis vár még ránk. Oktatási intézményeinkben felújításai munkálatokra kerülhetett sor: a Csáki Lajos iskola tornaterme tetőterének vagy a gimnáziumunk tornatermének felújítása. Hosszú évek után a Krivaja medrének tisztítását is végezzük. A jövőben olyan fejlesztésekkel kell előrukkolnunk, amelyek átgondoltak, tudatosak, tervszerűek és egymásra épülnek. Megvásároltuk a hotelt, lebontjuk a Vénuszt, terveztetjük a jövőjét, tovább kívánjuk folytatni a község úthálózatának fejlesztését. Szükség van a vízvezeték- és ivóvízhálózat rekonstrukciójára, amely most tartományi részvállalással el is indult Bácskossuthfalván, Topolyán és Zentagunarason. Hosszútávú fejlesztési stratégiánk alapján testvérvárosainkkal közös pályázásban veszünk részt. Elengedhetetlen az ipari park fejlesztése, és még sorolhatnánk a tengernyi feladatot, ami ránk vár. Ahogy eddig is, ezután is a fő vezérelv, hogy az elkezdett munkát be kell fejezni. A sport, művelődés, oktatás, egészségügy, környezetvédelem témakörében is küzdünk a kihívásokkal, tesszük mindezt úgy, hogy Szerbia harmadik legátláthatóbb községe lettünk – emlékeztetett a folytatásban Kislinder Gábor, polgármesteri esküje szövegéből idézve nyomatékosítva mondanivalóját: Legjobb tudásom szerint minden igyekezetemmel Topolya javát szolgálom!

Dr. Námesztovszki Zoltán átveszi a Pro urbe-díjat (Ótos András felvétele)

Dr. Námesztovszki Zoltán átveszi a Pro urbe-díjat (Ótos András felvétele)

Saša Srdić kkt-elnök a díszülésen mondott bevezetőjében hangsúlyozta: június 9-étől funkcionál új összetételében a képviselő testület, amikor is új községi vezetés is formálódott a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt koalíciójából. ,,Úgy értékeljük – emelte ki Srdić –, hogy az új összetételű képviselő-testülettel és az újonnan választott helyi vezetőséggel, hatalmi formációval új energiák is szabadulnak fel, továbbá tapasztalat is szükséges az előttünk álló fő célkitűzések és feladatok megvalósításához”, fogalmazott, majd a díszülés nagyszámú magas rangú tisztégviselőjét külön köszöntötte.

 – Büszkék lehetünk, legyünk is büszkék azokra, akik ma kapnak elismerést azért a munkáért, amit Topolyáért végeztek. Ne feledjük, a város nagysága a benne élők személyiségétől függ – fogalmazott a polgármester, mielőtt az ülésen átadásra került a legnagyobb községi elismerés, a Pro Urbe-díj, továbbá a községi elnök, valamint a képviselő-testület elnöke és helyettese, Kovács László azon személyeknek, szervezeteknek, akik Topolya község érdekében az élet bármely területén kiemelkedő eredményeket mutattak fel, önzetlen munkájuk elismeréseként plakettet vagy köszönőlevelet adományozott. Az idei évben egyetlen kitüntetett személy részesült Pro Urbe-díjban, azt dr. Námesztovszki Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos kapta. Topolya község plakettjét ezúttal a Cirkalom táncegyüttes, a Moravica Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Topolya Kosárlabdaklub vehette át. A polgármesteri köszönőleveleket az idén Marija Jakšićnak és Kisimre Tibornak ítélték. A díjazottak nevében dr. Námesztovszki mondott köszönetet. Az ülés menete során az egybegyűltek két vetítést is figyelemmel kísérhettek: azt a Topolyai Tájékoztatási központ által készített filmet, amely betekintést nyújt az önkormányzat elmúlt évi munkájába, továbbá azt, amely az 2016-os évi Pro Urbe-díjas portréját villantotta fel.