2024. május 14., kedd

A cukorgyár helyett az Elgas fűt?

Vita a községi elismerések körül a zentai képviselő-testületben

A zentai községi képviselő-testület tegnapi ülésén a képviselők többsége megszavazta a kommunális tevékenységekről szóló rendelet módosítását és kiegészítését, amelynek értelmében amennyiben a cukorgyár nem tudja biztosítani a távfűtéshez szükséges hőenergiát, akkor ezt a tevékenységet az Elgas Közvállalat végzi majd az elkövetkezőkben. A szavazást kisebb vita előzte meg, amelynek során az ellenzék soraiból többen is felhívták a képviselőtársaik figyelmét arra, hogy a döntésük nagyon sok problémát von majd maga után. Nagy Zoltán, a DP képviselőcsoportjának tagja rámutatott arra, hogy ehhez mielőbb módosítani kellene a közvállalat alapító okiratát, mivel e szerint a dokumentum szerint a vállalat nincs fölhatalmazva ilyen tevékenységre, ezenkívül a vállalat költségvetésének módosítását is el kell végezni, s csak ezután kérheti a hőenergia-szolgáltatáshoz szükséges engedélyeket.

A hatalmi koalíció soraiból Miladin Bradić fölrótta: azzal, hogy elfogadják ezt a rendeletjavaslatot, a városban még nem oldódik meg a távfűtés problémája, mert a munkaanyagban semmi sem utal arra, hogy a fűtési idény kezdetekor miképpen szándékozzák megoldani az évente felmerülő problémát. A javaslatra végül 14-en adták a voksukat, az ellenzék 12 képviselője pedig tartózkodott.

A testület ülésén egyhangúlag döntöttek arról, hogy az idén prof. dr. Bálint Béla akadémikusnak ítélik oda a város díszpolgári címét. A napirendi pont megvitatása mégsem ment zökkenőmentesen. Az ülés munkaanyaga szerint a kiváló orvosprofesszort civil szervezetek javasolták a díszpolgári címre, az ellenzék viszont rámutatott, hogy a szöveg szóról szóra megegyezik a Magyar Polgári Szövetség által augusztus 3-án benyújtott szöveggel, azzal az apró „eltéréssel”, hogy a képviselő-testület munkaanyaga szerint a civilek javaslata július 25-ei keltezéssel lett átadva.

Rácz Szabó László frakcióvezető elmondása szerint július 25-ei bejegyzéssel ennek nem találta nyomát.

Az ellenzék azt is szóvá tette, hogy a község elismeréseinek odaítéléséről szóló felhívást kizárólag a napilapunkban jelentette meg az önkormányzat, s azt javasolták, hogy a jövőben mind a két nyelven tegyék közzé.

A képviselők megegyeztek, hogy a hatalmi és az ellenzéki képviselőcsoportok tagjaiból bizottságot neveznek ki, amelynek feladata a jelölés körüli ügy hátterének a kivizsgálása lesz. A képviselő-testület ülését követően rendkívüli ülésen kinevezték a bizottság tagjait.