2024. április 24., szerda

Szenzoros szoba a Kolevkának

Aleksandar Vulin az adományozás nehézségeire hívta fel a figyelmet a szabadkai átadón

Szenzoros szoba átadására került sor tegnap a szabadkai Kolevkában. A szenzoros szoba az érzékelési zavarokkal küzdők számára nyújt nagy segítséget. Ez a hetedik szenzoros szoba, amelyet a Szerbiai Villanygazdaság adományozott. A megnyitón jelen volt egyebek közt Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociális-védelmi miniszter, valamint Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai titkár. Aleksandar Vulin köszönetet mondott a Szerbiai Villanygazdaságnak, a továbbiakban pedig az adományozás körülményességére hívta fel a figyelmet.

A szenzoros szoba egyik szeglete (Fotó: Lukács Enikő)

A szenzoros szoba egyik szeglete (Fotó: Lukács Enikő)

– A Szerbiai Villanygazdaság mottója: Kapcsolódj be az életbe. Ez az adományozás a legjobb bizonyítéka annak, hogy a Szerbiai Villanygazdaság is bekapcsolódik azon gyermekek életébe is, akiknek nagy szükségük van a segítségre. Számukra most hozzáférhetőbb lesz a gyógykezelés, és modern terápiai eszközök állnak majd rendelkezésükre. Ez a hetedik szenzoros szoba, amelyet a Szerbiai Villanygazdaság támogatott, az adományozásra eddig 6 300 000 dinárt fordított, az együttműködésünk pedig tovább folytatódik. A minisztérium arra törekszik, hogy minél több pénzt biztosítson költségvetésen kívül magán és közalapokból. Az adományozók megértik, hogy a szociális védelemmel foglalkozó intézményeknek szükséges segítséget nyújtani. A minisztérium arra is törekszik, hogy egy olyan törvénykezést segítsen elő, amely ösztönzőleg hat az adományozókra, ami úgymond „nem bünteti” őket, amiért adományoznak. Ehhez elsősorban a pénzügyminisztérium segítségére számítunk. Az történik ugyanis, hogy amellett, hogy kifizette a szenzoros szoba létrehozásának költségeit, a Szerbiai Villanygazdaságnak erre még adót is kellett fizetnie, mintha valakinek eladta volna. Az adományozásra tehát adót kell fizetni, és az is fizet, aki az adományt elfogadja. Ez semmiképp sem helyénvaló. Megoldást kell találnunk arra, hogy megkönnyítsük az adományozást. Ezzel ösztönöznénk az adományozást és tehermentesítenénk a költségvetést. A nehézségek ellenére mégis szép nap ez a Kolevkának és a védenceknek is. Könnyítsük meg ezeknek a gyerekeknek az életét, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megőrizzük és fejlesszük azokat a képességeiket, amikkel rendelkeznek. A célunk, hogy minden szociális védelemmel foglalkozó intézmény rendelkezzen szenzoros szobával – hangsúlyozta Aleksandar Vulin.

Az átadón Nenad Kozomora, a Kolevka igazgatója is köszönetét fejezte ki a Szerbiai Villanygazdaságnak, amiért a szenzoros szoba felszerelését adományozták, és ugyanígy köszönetet mondott az illetékes minisztériumnak és titkárságnak, amiért a potenciális támogatókat az intézményük és azon intézmények felé irányítják, amelyek szociális védelemmel foglalkoznak.

A szenzoros szoba, illetve játékok és bútorok lényege, hogy egyszerre több érzékszerve hatnak. A multiszenzoros környezet ösztönzi a kommunikációt, segít a tanulásban, illetve igény szerint stimuláló vagy épp megnyugtató, biztonságot adó környezetet biztosít. A szenzoros szoba előnyeiről Vladanka Pavlović, a Kolevka szakértői csoportjának koordinátora szólt:

– Nagyon hasznos a szenzoros szoba az autista gyermekek és felnőttek, a különleges bánásmódot, speciális ellátást igénylőkkel folytatott munka során. Jelentősége abban rejlik, hogy az érzékek stimulációját segíti elő, legyen szó akár halláskárosulásról, szagláscsökkenésről, mentális- vagy szenzoros sérülésről, összpontosítási vagy beszédzavarról, a taktilis érzékelés zavaráról, viselkedésproblémákról vagy a vesztibuláris rendszer zavarairól. Minden gyermek individuális foglalkozást igényel. Felmérjük az állapotot, majd pedig az alapján meghatározzuk, hogy kinek milyen kezelésre van szüksége és mely stimuláló berendezést használjuk. A szenzoros szoba kapacitása maximálisan ki lesz használva, hiszen a Kolevkának 169 védence és két napközije van, ahol gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozunk – hallottuk Vladanka Pavlovićtól.