2024. április 26., péntek

Folyó ügyeink fehéren és zölden

Bizonytalan a sztrájk kimenetele a DTD Krivaja Vízgazdálkodási Gazdasági Társaságban

Azt tartják, erénynek számít, ha valaki nehéz helyzetekben sem veszíti el a humorérzékét. Kishegyesen most az a vicc járja, hogy a Krivaja folyó vize tavaly fehér volt, az idén zöld, így jövőre valószínűsíthetően piros lesz majd. Valóban, tavaly általában fehér mocskos lé csordogált a folyóban. A szennyezés intenzitása az idén sem csökkent. Ezt tanúsíthatják a „forráshoz” közelebb lévő bajsaiak, ahol idén is gyakran fehér az, ami a mederben folyik. Viszont a nád, a sás, a hínár és egyéb vízinövények kaszálása idén elmaradt. Így lett most Kishegyesnél zöld a folyó. A vízinövények elburjánzásának következménye a látványos és gyors elmocsarasodás. A természet megpróbálja visszaállítani a folyó szabályozása és a bácskai mocsarak lecsapolása előtti állapotokat.

A Krivaja medrének karbantartásával megbízott DTD Krivaja Vízgazdálkodási Gazdasági Társaság súlyos gazdasági helyzetbe jutott. A topolyai székhelyű cég dolgozói május 23-a óta sztrájkolnak. Elmaradt béreik kifizetését követelik, valamint a vállalat helyzetének tartós rendezését. Levélben fordultak a köztársasági és a tartományi kormányszervekhez és az illetékes intézményekhez. Egyelőre azonban sehonnan sem kaptak visszajelzést. A vállalatban siralmas állapotok tárulnak elénk. Kikapcsolták az áramot, nincs víz, azt is elzárták, de a tartozások miatt megszüntették a telefon- és az internetszolgáltatást is. A folyószámla hónapok óta zárolva van. A dolgozók többsége azonban máig rendszeresen megjelenik a munkahelyén. Még azok is, akik a környező településekről kénytelenek beutazni, további költségbe verve magukat. Az igazgató betegszabadságon van. Cecilija Vujnović, a DTD Krivaja műszaki részlegének vezetője szerint a dolgozók a sztrájk idején is eleget tesznek törvényes kötelezettségeiknek, ami a munkafeladatok minimális ellátását illeti, így egyelőre nem áll fenn semmilyen vízügyi katasztrófa veszélye.

A topolyai székhelyű cég dolgozói május 23-a óta sztrájkolnak (Tóth Péter felvétele)

A topolyai székhelyű cég dolgozói május 23-a óta sztrájkolnak (Tóth Péter felvétele)

Hosszabb távon azonban mindenképpen megoldást kell majd találni a víztározók, a mintegy 160 kilométernyi csatornahálózat, valamint a topolyai és a kishegyesi község területén található hidrotechnikai objektumok és vízelvezető rendszerek folyamatos felügyeletére és karbantartására. A DTD Krivaja műszaki részlegének vezetője azt is elmondta, hogy a víztározók vízszintje a napokban hullott csapadék miatt a maximális szint közelében van. A pannóniai mezőgazdasági vállalat jelentős területeket öntözött ebben az idényben is már.

Megoldásra várva

A DTD Krivaja 2015 augusztusáig társadalmi vállalatként működött, majd ennek a tulajdonformának a megszűnését követően államosították, de a közvetlen költségvetési felhasználó státusát nem nyerte el. A cég alaptevékenységei közé tartozik különféle hidrotechnikai objektumok kiépítése és karbantartása. Ez a cég van megbízva az 1980-as évek közepétől a topolyai és a kishegyesi község területén található víztározók, valamint a csatornahálózat és az öntözésre, illetve lecsapolásra szolgáló létesítmények felügyeletével és karbantartásával. Az államosítást követően 2015-ben Milana Počučát nevezték ki a társadalmi tőke gondnokának, aki a jelenlegi helyzetből a kiutat egyedül állami segítséggel tudja elképzelni. Elmondta, hogy a községi, tartományi és a köztársasági szerveket is megkeresték, de egyelőre senki sem állt elő konkrét javaslattal. A község nem alapítója a vállalatnak, így nem is illetékes. A tartományi szervek pedig türelmet kértek, arra hivatkozva, hogy az új kormány csak nemrégiben vette át az irányítást. Sokan értetlenül tekintenek a történtekre. Korábban ugyanis gyakran hivatkoztak a földművesek adójához csatolt lecsapolási illeték fontosságára, és a vízgazdálkodási vállalatok finanszírozásával indokolták annak szükségességét. Počuča ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Vajdaság Vizei Közvállalat csak meghatározott feladatok elvégzésére folyósítja a pénzt a lokális vagy regionális vízgazdálkodási cégeknek. A megbízott abban bízik, hogy a tartományi és köztársasági szervek legkésőbb szeptemberig rendezik a vállalat helyzetét.

Milena Vučković, a DTD Krivaja Vízgazdálkodási Gazdasági Társaságban működő szakszervezet elnöke elmondta, hogy a szerb kormánytól kezdve a Vajdaság Vizei Közvállalatig minden illetékes szervhez fordultak már, de konkrét segítséget sehonnan sem kaptak. A bérek kifizetésével évek óta gondok vannak, de ebben az évben a legrosszabb a helyzet, mindössze kétszer kaptak fél fizetést az év elején. A 26 dolgozót foglalkoztató cég munkásai, valamint további hat korábbi dolgozó előzőleg beperelte vállalatát a régebbről elmaradt bérek kifizetését követelve. A bíróság a vállalatot az elmaradt bérek kamatostul történő kifizetésére kötelezte. Bevételeik jelenleg nincsenek, a vállalat folyószámláját pedig több mint 20 millió dinárral zárolták. A dolgozók május 12-én figyelmeztető sztrájkot jelentettek be. Miután nem történt semmi, május 23-ától általános sztrájkba léptek, ami a mai napig érvényben van. Nem tudni, hogy mi lesz majd a dolgozók további sorsa, és ki fogja majd a víztározókat és az egyre inkább elmocsarasodó Krivaja folyó medrét a jövőben karbantartani.