2024. május 10., péntek

Tusványos elutasította a kényszerbetelepítés politikáját

Az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikáját és kötelező betelepítési kvótáját elutasító közös nyilatkozat felolvasásával indult a Tusványoson már megszokottá vált „nemzetpolitikai péntek”, melyen a kárpát-medencei magyarságot érintő kérdéseket vitatják meg a külhoni magyar politikai szervezetek vezetői minden évben.

Az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikáját és kötelező betelepítési kvótáját elutasító közös nyilatkozat (Ótos András felvétele)

Az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikáját és kötelező betelepítési kvótáját elutasító közös nyilatkozat (Ótos András felvétele)

Ezúttal az identitás témájára alapozták a beszélgetést a romániai, székelyföldi Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pénteki központi tanácskozásán, melyet Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai szakértő, a Magyar Művészeti Akadémia Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője moderált. Bevezetőjében a nyilatkozatba foglaltakról tájékoztatta a jelenlévőket – a nyilatkozatot valamennyi jelen lévő pártelnök, köztük Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is ellátta kézjegyével. Répás elmondta: a határon túli közösségek megmaradása akkor lehetséges, ha meg tudják őrizni az identitásukat, a migránsválság ebből a szempontból jelenthet kihívást a közösségek számára, ahogyan veszélyt jelent az európai identitás megőrzésére is.

A nyilatkozatban Brüsszel elhibázott menekültpolitikája ellen tiltakoznak a kialakult bevándorláshullám, modern kori migráció kapcsán. Megállapítják, hogy Európa veszélyben van. Európa háborúban áll, húzzák alá, nőtt a terrorista merényletek száma, az Európai Unió vezetői azonban nem értik a problémát, tagadják az összefüggést a migráció és a terrorfenyegetettség között, a megoldást minduntalan a nemzeti parlamentek megkérdezése nélkül, egyoldalú megoldásokkal próbálják megtalálni. A pártok vezetői elutasítják az elhibázott bevándorláspolitikát és a kényszerbetelepítést. Azt vallják, a magyarságnak jogában áll dönteni, élnie kell szavazati jogával, üzennie kell Brüsszelnek, hogy ott is megértsék, mi miatt aggódnak a Kárpát-medencében.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A tusványosi kvótaellenes nyilatkozatról a Fidesz tisztségviselőjeként Németh Zsolt, a párt külügyi kabinetvezetője, a magyar pártok szóvivőjeként pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tájékoztatta a médiát. Németh három tekintetben tartja fontosnak az aláírt dokumentumot: a nyilatkozat kijelenti, hogy egy rossz helyzetben vagyunk, mely a közeljövőben sem fog javulni, fenntartja az Európai Bizottság döntései kapcsán megfogalmazott ellenvélemény jogát, ugyanakkor hitet tesz Európa mellett, aggódik azért és felelősséget érez iránta. Pásztor közölte, a nyilatkozat egy értékítélet, a keresztény gyökerekkel rendelkező Európa mellett tesz hitet. Hozzátette: jogunk van eldönteni, kivel és hogyan éljünk együtt.

A nemzetpolitikai tanácskozásról részletes beszámolót olvashatnak holnapi számunkban.