2024. április 25., csütörtök

Shakespeare szellemében

Évadzáró gálát tartott a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, kiosztották az évad legjobb színészeinek járó díjakat

Shakespeare halálának 400. évfordulója jegyében zajlott pénteken a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának évadzáró gálája, amely során Bakos Árpád, Erős Ervin, ifj. Kucsera Géza és Pálfi Ervin által megzenésített Shakespeare-szonetteket adtak elő a társulat tagjai. A színházvilág minden bizonnyal legnagyobb alakjának művei versek és dalok formájában is felcsendültek miközben életrajzi érdekességeket is hallhattunk. A gála folyamán a közönség feleleveníthette a Magyar Társulat idei öt bemutatóját, amelyek az Édes Anna, a Picasso kalandjai, a Camino Real, az Europeana és a Rablók és gyilkosok voltak, de értesülhetett a fesztiválszereplésekről és a díjakról is. 

Az est folyamán kiosztásra kerültek az évad legjobb színészeinek járó díjak. A zsűrit Husnyák Andrea, a szabadkai Gyermekszínház munkatársa és a Pannon RTV újságíró-szerkesztője, Elor Emina az Újvidéki Színház színművésze és Jászay Tamás kritikus, a Revizor Online színházi folyóirat főszerkesztője alkotta. Jászay Tamás évadértékelését Husnyák Andrea ismertette:

(Fotó-Molnár Edvárd)

– A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának sikerült rengeteg színt, stílust, műfajt, megközelítést, módszert megmutatnia az évadban. Láttuk egy klasszikus magyar regény vadonatúj színpadi adaptációját, jól szórakoztunk egy kultikus abszurd filmvígjáték átdolgozásán, tanúi lehettünk egy elfelejtett amerikai dráma felfedezésének, töprenghettünk a történelem értelmén egy szatirikus monodrámát hallgatva és rádöbbenhettünk, hogy mennyire mai tud lenni egy háromszáz éves német dráma. Klasszikus és kortárs, magyar és nemzetközi, könnyed és tragikus, egy személyre és az egész társulatra összpontosító, hagyományos és újító színházi nyelv találkozott az évadban. Ha az öt bemutatóra gondolok, elégedettségemet kell kifejeznem, és szinte lehetetlen jó döntést hozni a színészi teljesítményekről – hangzott el az évadértékelőben.

A zsűri döntése alapján az évad legjobb férfi főszereplője Pálfi Ervin, a Haramiákban, azaz a Rablók és gyilkosokban nyújtott színészi teljesítményéért. A legjobb női főszereplő Vicei Natália, az Édes Annában Vizyné alakjának megformálásáért. Az évad legjobb férfi mellékszereplője Szőke Attila a Picasso kalandjaiban és a Haramiákban nyújtott kiemelkedő alakításáért. A legjobb női mellékszereplő Pesitz Mónika a Picasso kalandjaiban nyújtott szerepmegformálásáért.

A gála további részében Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója és Gyarmati Kata, a Magyar Társulat művészeti vezetője kihirdették az idei közönségdíjas színészeket. A közönségszavazatok alapján az évad színészei: Pálfi Ervin és Pesitz Mónika. Idén is díjat kapott az év legkonstruktívabb munkatársa, aki ezúttal ifj. Kucsera Géza.

A rendezvény vége felé közeledve telefonos kapcsolat révén László Sándor ismertette a Pataki-gyűrű Díj várományosait, akik idén Crnkovity Gabriella, Lőrinc Tímea, Magyar Attila, Mezei Kinga és Pálfi Ervin. Végzetül Ljubica Ristovski gratulált Gyarmati Katának a sikeres évadért.

A gálaest rendezője Mezei Zoltán volt, a műsorvezetők Ralbovszki Csaba és G. Erdélyi Hermina. Videóbejátszásokat Baráth Attila készített, a színpadkép pedig Szilágyi Nándor munkája volt. A gála résztvevői Csernik Árpád, Hajdú Tamás, Vicei Natália, Pámer Csilla, Körmöci Petronella, Sziráczky Katalin, Pesitz Mónika, Kovács Nemes Andor, Pálfi Ervin, Szőke Attila és Baráth Attila voltak.