2024. május 14., kedd

Leégett a bírói tribün

Az adai lóversenypályán kigyulladt a főépület

Adán kedden este 9 óra körül tűz ütött ki a helyi lóversenypálya kétemeletes főépületén, amelyen kiégett a második emeleti, fenyőfából készült bírói tribün és a felette lévő, szintén fából készült torony.

A tűzben leégett a felső szint és a torony (Csincsik Zsolt felvétele)

A tűzben leégett a felső szint és a torony (Csincsik Zsolt felvétele)

A téglából épült földszinti és első emeleti rész nem sérült meg a tűzben, de elázott az oltásban, akárcsak az épület előtt lévő lelátó, amelyre üszkös fadarabok is hullottak. Az épület és a lóversenypálya tulajdonosa helyi Halász József gazdasági társaság, az egykori mezőgazdasági kombinát jogutódja, amely használatra átadta a létesítményt az adai Halász József Lovasklubnak.

Hanák László, a lovasklub elnöke elmondta, hogy az épület este kilenc és fél tíz között gyulladt ki. A tüzet a szomszédos családi házak lakói észlelték, akik értesítették a tűzoltóságot. A kivonuló tűzoltók éjfél után fejezték be az épület oltását. Megjegyezte, hogy a fenyőfából készült faszerkezet száraz volt, mint a puskapor, és nagyon égett. Hanák László szerint valószínűleg nem rövidzárlat okozta a tüzet, mivel az épület áramtalanítva volt, az áramot csak a versenyek alkalmával szokták bekapcsolni. Hozzátette, hogy a tűz okát szakértőnek kell megállapítania. A klubelnök szerint a tűzeset nem veszélyezteti a hagyományos augusztusi ügetőverseny megtartását, habár a lóverseny lebonyolításában fontos szerep jutott a kiégett épületrésznek, hiszen a bírói kollégium onnan felügyelte a versenyt.

A klub hamarosan munkaakciót szervez a romok eltakarítására, valamint mielőbb szeretnének tetőt tenni az épületre, hogy megóvják a további pusztulástól. Ehhez igyekeznek támogatókat keresni, valamint kérni fogják az adai önkormányzat segítségét is.

A tűzesetről a rendőrség egyelőre nem adott hivatalos közleményt.