2024. április 19., péntek

„A szikla Krisztus”

Tempfli József emlékére

Tempfli József nyugalmazott nagyváradi római katolikus megyés püspök május 25-én hunyt el. A Duna World szombaton az Arcélek című alkotással emlékezik a főpásztorra.

Csáky Zoltán művében egy alázatos, de az egyházmegye céljait mindig szem előtt tartó főpásztor alakja jelenik meg. Valóban, Tempfli József nagyon sokat tett a híveiért, az elkobzott egyházi javak visszaszolgáltatásáért. Különösen büszke volt a püspöki palota birtokbavételére. A híres bécsi építész, Franz Anton Hillebrandt alkotása a kommunizmus évei alatt leromlott, megmentéséért a püspök Răzvan Theodorescu kultuszminiszterhez fordult e szavakkal: „Egy magyar ember egy román embertől kér segítséget, s egy katolikus püspök egy zsidó embertől.” Ezután átnyújtotta a nagyváradi zsidóság deportálásáról szóló könyvet, amelyhez ő írta az előszót.

A püspök szigorú, de közvetlen ember volt, vendégei előtt az ajtaja mindig nyitva állt. Beszédében az egykori tanár mindig megjelent. Hívei szerénységéért, munkabírásáért, következetességéért szerették. Ráillett jelmondata: „Petra Christus – A szikla Krisztus”.

A végtisztesség megadására május 30-án a nagyváradi római katolikus székesegyházba várják a hívőket, a gyászszertartást Ioan Robu bukaresti érsek és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek celebrálja – írja a Duna Médiaszolgáltató szerkesztőségünkhöz eljuttatott értesítésben.

Az adás 2016. május 28-án, szombaton a Duna World műsorán látható 11 óra 15 perctől.