Biztonságos úti célok nyomában

A migránsválság miatt megváltoztak a nyaralási úti célok

H Horváth Ágnes

2016. április 24., 16:24

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Április vége van, vagyis akár két hónap múlva már nyaralni is mehetünk. Akinek pénze is van rá, annak már csak azt kell eldöntenie, melyik irányba induljon. Most, hogy mindennapi témává vált a migránshelyzet, és lépten-nyomon arról értesülünk, hogy a határátkelőkön összetűzések alakulnak ki, meggondoljuk, hova utazzunk. Az utazási irodák kínálatai ugyanolyan bőségesek, mint eddig voltak, de vajon az érdeklődés is ilyen töretlen? A témáról Németh Andrással, a zentai Domus utazási iroda tulajdonosával beszélgettünk, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a turizmus terén.

Görögország az egyik legnépszerűbb úti cél a szerbiai lakosság körében. Most, hogy a migránshelyzet komolyan érinti ezt az országot, mit tapasztalnak, töretlen az érdeklődés a görög nyaralások iránt?

Makarska – a horvát tengerparton nem emelkedtek az árak (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Makarska – a horvát tengerparton nem emelkedtek az árak (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A nyári szezonra már megkezdődtek a foglalások és a kínálat ugyanolyan gazdag, mint korábban, sőt a görög kínálat csak nőtt, de érezhető egyfajta óvatosság. A migránshelyzet mindenkit aggaszt, a nyaralók nem szívesen találkoznának illegális bevándorlókkal, ezért jelen pillanatban nem olyan nagy az érdeklődés a görögországi szárazföldi úti célok iránt. Főleg a görög–macedón határon való átjutástól tartanak. Ettől függetlenül vannak, akik foglaltak görögországi nyaralást, hiszen előszezonban 50–60 euróért is találunk apartmant tíz napra. A szerbiai utazási irodák is gondban lesznek, ha az emberek nem választják Görögországot, ugyanis sok iroda kizárólag görögországi szárazföldi nyaralásokat árul. Szerintem az Európai Uniónak sürgősen megoldást kell találnia erre a helyzetre, mert Görögország jórészt a turizmusból él. Ha nem így történik, a görög hotelek és az apartmanosok csődbe mennek, ha nincs turistájuk, vásárlójuk se lesz. Ez a helyzet nemcsak Görögországot érinti, hanem az összes olyan európai utazási irodát, amely busszal szállítja utasait a görög partokra, gondolok itt főleg a lengyel, a román, a szlovák meg a szerb irodákra. Ha ezeknek az utazási irodáknak lehetetlenné válik a munkája, annak nagyon súlyos következményei lesznek. Biztos vagyok benne, hogy Görögország a nyárra rendben lesz. Ebben a pár hónapban egyébként azt tapasztaltuk, hogy a nagy görög szigetek iránt megnőtt az érdeklődés, azokat ugyanis nem érinti a migránshelyzet. Korfura, Zakynthosra, Krétára, Rodoszra Belgrádból repülővel indulnak járatok, a gép a szigeteken száll le, tehát a turisták elkerülik azokat a helyeket, ahol esetleg bevándorlókkal találkoznának. Mivel a migránsok Törökországból elsősorban a török partokhoz legközelebb eső Kos és Lesbos szigetére érkeznek, ezeket nem választják a turisták.

Szlovénia – Megnőtt az érdeklődés a hegyvidék iránt (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Szlovénia – Megnőtt az érdeklődés a hegyvidék iránt (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Törökország, Tunézia és Egyiptom is nagyon népszerűek voltak. Most mi a helyzet velük?

Ezek az idén nem nagyon jönnek számításba. Kínáljuk mi is és mások is, de nem nagyon érdeklődnek irántuk, pedig korábban népszerűek voltak. Áprilisra máskor már voltak foglalásaink, de az idén alig, és ez más irodák esetében is így van. Törökországgal kapcsolatban az a helyzet, hogy oda charter járatok indulnak, vagyis a járatok egymásba fonódnak. Ha az irodának van utasa júniusban, meg júliusban, közötte meg semmi, akkor nincs meg a lánc, nem csinálhatom azt, hogy az egyik csoportot viszem, a másikat hozom. Az iroda a turisztikai törvény szerint öt nappal indulás előtt mondhatja le az utazást. Kérdezem én, melyik turista vállalná azt, hogy befizeti előre a nyaralását és öt nappal indulás előtt tájékoztatják, hogy nem lesz belőle semmi, 15 napon belül visszakapja a pénzét. Lehet tehát törökországi nyaralást befizetni, de nincs rá garancia, hogy nem mondják le. Ami Egyiptomot illeti, Szerbiából már három éve az Air Kairo Hurgada–Belgrád közötti rendes járattal vitték az utasokat. Ez nagyon jól funkcionált, az utazási irodák felosztották egymás között, kinek hány utas jut és megtöltötték a repülőt, Hurgadában pedig várták a turistákat a képviselőik. Huszonegy éve turisztikai munkás vagyok, és állítom, hogy jelenleg egy repülő sincs megtöltve. Akármelyik kollégával beszélgettem, mind arról számolt be, hogy esetleg egy-két egyiptomi csomagot tudott eladni, most nem kell az embereknek. Ha a repülőket nem tudják megtölteni, az Air Kairo is lemondhatja a járatát. Ha egyébként a biztonsági helyzetet nézzük, véleményem szerint Kairó sem veszélyesebb bármelyik nagyvárosnál, de az összeköttetés jelenthet gondot. Ami Tunéziát illeti, az iránt sem érdeklődnek, még Djerba szigete sem jöhet számításba, mert az a menekültek elosztóállomása.

Nyaralni, kikapcsolódni azért csak kell. Milyen más úti célok kerültek fókuszba?

– Spanyolország iránt megnőtt az érdeklődés, a szárazföldön főleg Costa Brava, Costa Del Sol, valamint Mallorka sziget iránt. Horvátország is egyre népszerűbb, a szerbiai utazási irodákban sokkal nagyobb a horvát kínálat. Hétfőn jöttünk haza egy olyan túráról, melyen feltérképeztük a horvát tengerpart kínálatát, és úgy látjuk, hogy az árak a tavalyihoz képest nem változtak, sem a szállások, sem a panzión kívüli költségek. Az biztos, hogy ha valaki kényelmet akar Horvátországban, vagyis négy csillagos hotelben teljes ellátással akar nyaralni, annak ára van, és azt az olasz turisták meg is veszik. Azt vettük még észre, hogy egyre népszerűbbek a rövidebb üdülések, az emberek szívesen utaznak a hegyekbe pár napra, szívesen eltöltenek egy hétvégét egy wellnesshotelben, sőt a Balaton ismét érdekes az utazóknak. Ami Montenegrót illeti, nem nagyon van rá igény, ugyanis az orosz turisták miatt méregdrága minden.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége