2024. március 29., péntek

Célegyenesben a tó védetté nyilvánítása

A Tartományi Településrendezési, Építésügyi és Környezetvédelmi Titkárság elfogadta azt a tervezetet, amely a Topolyai-tó és környékének védetté nyilvánítását célozta meg.

Mint ismeretes, a védetté nyilvánítás az utóbbi másfél évben kapott újabb lendületet, és az azóta eltelt időszakban több nyilvános prezentációra és közvitára is sor került, annak érdekében, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen meg. A munkából a helyi önkormányzat illetékesei mellett kivették a részüket a község civil szervezetei, a környezetvédők és a halászok, de mindenekelőtt a Tartományi Természetvédelmi Intézet szakemberei, elsősorban Szabados Klára, aki a tervezetet készítő munkacsoport vezetője volt, és a kezdetek óta a szívén viselte a terület sorsát.

A tegnapi tanácskozáson Topolya polgármestere, Kislinder Gábor ismertette a döntést, amelyben pontosan meg lett határozva, hogy a védettség mely területekre terjed ki, milyen mértékű védettséget jelent, és ez milyen kötelezettségeket ró az üzemeltetőre. A terület elsőfokú védettséget élvező része az ún. Betyár-völgy, amely élővilága természetvédelmi szempontból hatalmas értékű. A tervezet ezzel még nem valósult meg száz százalékban, hisz még néhány engedély beszerzése hátravan, amit az üzemeltető közvállalat kiválasztása követ majd, és a remények szerint az új évre már minden hivatalos papír készen áll majd. A tanácskozáson jelen volt Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház VMSZ-es frakcióvezetője, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, valamint Dobai János, a tartományi településrendezési, építészeti és környezetvédelmi titkárság titkárhelyettese, akik biztosították támogatásukról a topolyaiakat.

A tanácskozás végén szóba került a horgászengedélyek kérdése, a halőrök tevékenysége, az eddigiekben tapasztalható szennyezés és jogtalan használat megállítása, olyan gyakorlati kérdés is szóba került, mint az utak felújításának szükségessége.