2024. április 24., szerda
Offshore-botrány

A francia és a venezuelai elnök pénzügyminiszteri találkozót beszélt meg

Juan Carlos Varela panamai és Fracois Hollande francia elnök pénteken megállapodott pénzügyminisztereik találkozójában, miután az offshore-botrány miatt feszült helyzet alakult ki a két ország között - közölte a panamai kormány.
A panamai kormány szerint a két elnök megegyezett, hogy a találkozót Párizsban tartják.
Panama korábban azzal fenyegetett, hogy meg tudná torolni azt, hogy Franciaország ismét feltette az adóügyekben együttműködésre nem hajlandó országok feketelistájára a közép-amerikai államot.
A francia elnök hivatal pénteki beszámolója szerint Hollande arra sürgette Varelát, hogy országa segítse a francia adóhatóságot az offshore-botrányban kiszivárgott információk kivizsgálásában.
Párizs kedden, a világ leggazdagabbjai közé tartozók pénzügyi titkait megszellőztető offshore-botrány kirobbanását követően döntött úgy, hogy visszahelyezi Panamát az adóparadicsomok feketelistájára. A listáról Franciaország 2012. január 1-jén vette le Panamát, miután a panamai hatóságok aláírták az adóelkerülés elleni küzdelemről szóló egyezményt.
Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerdán arról beszélt, hogy Párizs felkéri a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy nyilvánítsa adózási kérdésekben nem együttműködő országnak Panamát.