2024. április 25., csütörtök

„A béke minden ágyút haranggá visszaönt”

Megszólalt a nagyharang a csókai Szentháromság-templom tornyában

A 203 éves csókai Szentháromság katolikus templom tornyában hosszú szünet után március idusára megszólalt a nagyharang. A templom 2005 és 2011 között jelentős felújításon ment át, kicserélték a tetőszerkezetet, szigetelték és újrameszelték a falakat, a torony rézborítást kapott, a keresztet pedig aranyozták.

Balázs Ferenc polgármester és Hajdú Sándor plébános a felújított nagyharang mellett (Gergely Árpád felvétele)

Balázs Ferenc polgármester és Hajdú Sándor plébános a felújított nagyharang mellett (Gergely Árpád felvétele)

A harangok felújítása tavaly nyáron kezdődött meg. Amint azt Hajdu Sándor csókai plébános elmondta, idestova két éve hallgatnak a harangok, mert a tartószerkezet megkopott, és félő volt, hogy a meglazult síneken függő két, összesen három tonna tömegű harang leszakad. A két nagyobb harang mellett két kisebb is van még a toronyban, az egyik a múlt század ötvenes éveiben elárverezett, Csókához közeli Terján falu harangja volt. Terjánból mára csak a harangláb maradt meg.

– Félő volt, hogy ha továbbra is használjuk a harangokat, akkor egyszer csak leszakadnak. Az önkormányzattal és a püspökséggel összefogva kezdtük meg tavaly a harangok és a harangokat tartó szerkezet felújítását, megerősítését. Egy magyarországi cég felmérte a harangtoronyban uralkodó állapotokat, a kalkulációjuk szerint a felújítás költségei mintegy 15 000 euróra rúgnak. A községi vezetőség segítőkészségének köszönhetően kezdődhettek meg a felújítási munkálatok. Szerettük volna, ha már Csóka napjára, július 26-ára megszólalhattak volna a harangok, a munka azonban elhúzódott, de most örömmel mondhatom, hogy sikeres volt a teljes körű harangfelújítás, és március közepe óta újra szól a nagyharang a templom tornyában – mondta Hajdu Sándor atya.

A két nagy harang acélból készült. Mindkét harang felső peremén van egy-egy évszám, 1945/26, ami azt jelenti, hogy az eredeti 1926-ban öntött harangokat elvitték, majd 1945-ben újra öntötték, de már acélból. A harangokat a latin nyelvű felirata szerint Léderer Erzsébet ajándékozta a csókai templomnak 1926-ban. A második világháborúban a németek elvitték a bronzharangokat a hadiipar szükségleteire. Erre vonatkozó írásos dokumentum azonban nem maradt fenn.

A harangok és a tartószerkezet felújítását a csókai Frankó Csaba gépjavító kisiparos több fázisban végzi. Leszerelték, kijavították és átfestették a két nagy harangot. Közben elkészült az új harangtartó konstrukció. A két harangot egymás fölé új konstrukcióra állítják föl, a tartószerkezet gumipárnán nyugszik a padlón, ami elnyeli a rezgéseket, és nem károsítja a torony falát, mint az korábban beépített sínek. A nagyharangot kilencven fokban elfordítva szerelték föl, hogy ne ugyanott üsse a belsejét a harang nyelve, ahol korábban.

– Örülök neki, hogy közel két év után ismét szól a nagyharang. A harangok és a tartószerkezet felújítása öt szakaszban zajlik, ebből március közepére két fázis készült el körülbelül 700 000 dinár értékben. A pénz kétharmadát az önkormányzat állta, a többit a püspökség teremtette elő. A második fázishoz a hívők adományaikkal járultak hozzá. Az új tartószerkezet elkészítése és a két nagy harang felújítása történt meg. A nagyharang a helyére került, és újra hallhatják a szavát a csókai polgárok, újra van déli harangszó és misére hívó harang. A munkálatok teljes értéke eléri a kétmillió dinárt, és szeretnénk, ha a kivitelező minél előbb befejezné a harangok felújítását, beleértve a harangokat megszólaltató elektromos szerkezet és a toronyóra beszerelését és üzembe helyezését – mondta a harangtoronyban tett látogatása alkalmával Balázs Ferenc polgármester.

A csókai önkormányzat idei támogatására március végéig pályázhatnak a községben tevékenykedő egyházak. A katolikus egyházközség a Szentháromság katolikus templom főbejáratának a felújítására pályázik támogatásért.