2024. április 18., csütörtök

Szerbia gazdasági perspektívái

Aleksandar Vučić Frankfurtban részt vett a szerb–német üzleti fórum megnyitásán

Szerbia kivitele Németország Hessen tartományába tavaly elérte a 164 millió eurót, ugyanakkor 125 millió euró értékű behozatalt valósított meg csak ebből a tartományból. Mivel a gazdasági együttműködés szempontjából Szerbia számára az egyik legfontosabb német tartományról van szó, Aleksandar Vučić kormányfő itt kezdte meg németországi körútját. Kiemelte, Szerbia lojális partnere Németországnak, majd üdvözölte, hogy Hessen tartomány támogatja Szerbia EU-csatlakozási folyamatát.

Vučić tegnap Volker Bouffierrel, Hessen tartomány elnökével találkozott, aki azonkívül, hogy a tartomány első embere, az Angela Merkel német kancellár által vezetett Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökhelyettese is.

Vučić Frankfurtban (Fotó: Beta/Kormányhivatal)

Vučić Frankfurtban (Fotó: Beta/Kormányhivatal)

Hessen német tartományt 2002-ben Zoran Đinđić látogatta meg, azóta egyik kormányfőt sem látták vendégül a tegnapi napig, amikor Aleksandar Vučićtyal tárgyaltak. Hessenből négy nagy vállalat ruházott be Szerbia területén: a Hemofarm, a Fresenius, a Norma Group és az IGB Bauering. A valamivel több mint 6 milliós tartomány GDP-je 225 milliárd euró, ami hétszer több, mint Szerbiáé. Az egyik leggazdagabb tartományról van szó, ahol az egy főre jutó GDP 40 ezer euró, ami 50 százalékkal több, mint az európai átlag. Szerbia csak Hessennel 300 millió eurós árucsere-kereskedelmet bonyolított le. A Szerbiában megtermelt árut ezek a vállalatok csak németországi kivitelre gyártják.

Szerbia Németországgal lebonyolított külkereskedelme az elmúlt évben valamennyivel megnőtt, akkor a németországi export 13 százalék, míg a németországi behozatal 11 százalék volt. Az ország 3,53 milliárd eurós kereskedelmet valósított meg Németországgal, ami 12 százalékkal több mint 2014-ben. Szerbia ezzel a nyugat-európai országgal megvalósított kereskedelem 75 százalékát Bajorországgal, Baden-Württemberggel, Hessennel és Észak-Rajna-Vesztfália tartománnyal bonyolította le.

Aleksandar Vučić járt a frankfurti börzén is, ahol Tarek Al-Wazirrel, Hessen tartomány gazdasági miniszterével tárgyalt, illetve járt a frankfurti ipari és kereskedelmi kamarában is.

Ez alkalommal nyitották meg a szerb–német üzleti fórumot Frankfurtban, amelyen Matthias Miller, a frankfurti ipari és kereskedelmi kamara elnöke kiemelte, Szerbia megfelelő hely a gazdasági beruházások szempontjából, hiszen jó gazdasági klímával és fiatal, szakértő munkaerővel rendelkezik, Vučić viszont a keretlehetőségekről és a pénzügyi lehetőségekről tartott beszámolót. Kiemelte, Szerbia bebizonyította, hogy stabilitást kíván fenntartani a régióban. Mint mondta, „szabad munkaerővel rendelkezünk, csak a német szakértelemre és oktatási rendszerre van szükségünk”. A fórumot követően tárgyalásokat folytatott a Rhenus Port Logistics GmbH & Co. KG, valamint a Messer Industriegase GmbH és a Reverse Logistic Group cégek vezetőivel.

Az üzleti fórumon Tarek Al-Wazir, és Dušan Vujović, szerbiai gazdasági miniszter is beszélt, valamint Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke is, illetve Matthias Miller, a frankfurti ipari és kereskedelmi kamara elnöke és Peter Til, a Deutsche Bank közép- és kelet-európai részlegének igazgatója. A szerbiai sikeres gazdálkodásról pedig Ronald Seeliger, a Hemofarm igazgatója és Thomas Maassen németországi szakértő és Olaf Holzgrefe, a Rhenus Logistics igazgatója számolt be.

– A Szerb Köztársaság a gazdaság szempontjából nehéz éveket tud maga mögött. Az állam sokáig küzdött a globális gazdasági válsággal, és az mellett még árvizekkel kellett megküzdenie két évvel ezelőtt. Kiváló megtakarítási politikát folytatott, az állam kilépett a gazdaságból, és konszolidálta az állami költségvetést, ami ma látható eredményeket produkált, és így a gazdaság fejlődése fenntartható – áll az üzleti fórum meghívójában.

A szakemberek szerint a foglalkoztatottak számának növekedése, a kiszállítás jobb pozíciója és az árak stabilitása hosszú távon érdekes gazdasági perspektívákat ígér.