2024. április 26., péntek

Registracija gazdinstava do kraja aprila

U opštini Čoka, u sređivanju papira, poljoprivrednicima pomaže seoski pomoćnik - Starije poljoprivrednike posećuju u njihovim domovima

Zahvaljujući blagom vremenu, koje se može okarakterisati i kao rano prolećnje, jesenji usevi su počeli da se razvijaju, bilo bi dobro pođubriti, ali je zbog stalnih i dugotrajnih kiša zemlja potpuno nakvašena. Na nižim površinama se na dosta mesta pojavila i atmosferska voda koja ugrožava žitarice na sve većim površinama.

Niži delovi zemlje više ne mogu da upiju vlagu, pa su zbog toga u našoj opštini, u nekim delovima, oranice i usevi pod vodom – rekao je naš sagovornik, inženjer agronomije, Imre Erdelji. On će u naredna dva meseca, u martu i aprilu, raditi kao seoski pomoćnik u opštini Čoka.

- Pošto se na oranice još dugo neće moći ući traktorom, zemljoradnici će imati vremena da obave administrativne poslove, koji ih čekaju od prvog marta, tačnije obnovu registracije gazdinstava. Oni koji će ove godine prvi put registrovati gazdinstvo, su to mogli uraditi isključivo do kraja februara i, nažalost, nemaju prava na državnu dotaciju na osnovu poljoprivrednog zemljišta, a koje će moći dobiti dogodine. Zemljoradnici i ostali vlasnici zemljišta će od 1. marta do kraja aprila moći obnoviti registraciju svojih gazdinstava, u čemu će im pomoći i seoska služba. Ove godine će u sređivanju papirologije pomoći i saradnica čokanske kancelarije SVM-a, Laura Kiš. Proizvođači će samo nakon obnove registracije svojih gazdinstava imati prava na dotaciju, koja je ove godine manja nego lane. Poljoprivrednici će formulare, potrebne za obnovu registracije, dobiti poštom, a u popunjavaju istih ćemo svakome pomoći, to jest, ko nam se obrati, a starije poljoprivrednike ćemo svakako posetiti kako bi im pomogli da popune papire.

Oni koji se pored poljoprivredne proizvodnje bave i seoskim turizmom, tu delatnost moraju prijaviti državi na posebnom formularu. Zahtev za dotaciju se može predati zajedno sa molbom za obnovu registracije gazdinstva, čime se može uštedeti i vreme i trud. Prilikom zahteva za donaciju, kao osnov se mora upisati kultura, naznačena prilikom obnove registracije, a veličina površine mora da bude identična sa stanjem krajem prošle godine. Za obnovu gazdinstava poljoprivrednicima će na raspolaganju biti naredna dva meseca, a zahtev za dotaciju se mora predati do kraja aprila. Apelujem na poljoprivrednike da sačuvaju račune dobijene prilikom kupovine veštačkog đubriva, koje će moći predati, od sredine juna do kraja septembra. Osiguranje gazdinstava se može predati do kraja oktobra. Zadatak proizvođača je samo da donesu potrebna dokumenta, a mi ćemo popuniti formulare koje onda treba samo da potpišu – rekao je Imre Erdelji, koji tokom nedelje u selima opštine radi po sledećem rasporedu:

Ponedeljkom: u Sanadu od 8 do 12 časova. Utorkom: u Padeju od 8 do 12. Sredom: u Ostojićevu od 8 do 12, a zatim u Jazovu od 13 do 17 časova. Četvrtkom: u Vrbici od 8 do 12. Petkom: u Crnoj Bari od 8 do 12 u lokalnoj kancelariji, a nakon toga u Banatskom Monoštoru od 13 do 17 časova. U Čoki se gazde primaju četvrtkom i petkom između 8 i 12 časova, u kancelariji SVM-a preko puta banke.

Gazde, kojima je u međuvremenu povećano zemljište kupovinom novih oranica, to moraju prijaviti, što mogu učiniti od 1. jula do kraja septembra. Ove promene će se uzeti u obzir prilikom dotacija sledeće godine.

Imre Erdelji se može kontaktirati i na telefon 064/409-8994, kao što je rekao, 24 sata dnevno. Poljoprivrednici sa svojim pitanjima, u vezi konkursa Fondacije Prosperitati takođe mogu potražiti seoskog pomoćnika.