2024. április 25., csütörtök
Assange-ügy

Svédország is elutasítja az ENSZ-állásfoglalást

London után a svéd kormány is visszautasította pénteken az ENSZ emberi jogi munkacsoportjának Julian Assange ügyében kiadott genfi állásfoglalását, jelezve, hogy Stockholm nem ért egyet a döntéssel.

A világszervezet önkényes fogva tartással foglakozó munkacsoportjának (WGAD) öt független szakértője többségi szavazással (három jogász voksával) jutott arra az álláspontra, hogy a WikiLeaks ausztrál alapítóját 2010 decembere óta lényegében „önkényesen tartja fogva” Nagy-Britannia és Svédország. „A két országnak véget kell vetnie a 2012 júniusában Ecuador londoni nagykövetségére menekült Assange fogva tartásának, és kárpótlásban kell őt részesíteniük” – hangsúlyozták. A WGAD szakértői állásfoglalásukban a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezményére hivatkoztak, amelyet 168 ország írt alá, köztük Svédország és Nagy-Britannia is.
A szakértői testülethez intézett levelében a svéd külügy azt hangoztatta, hogy a világszervezet szakértőinek „nincs joguk beavatkozni egy folyamatban lévő” ügybe. A svéd királyi ügyészség, amely egy 2010-ben történt nemi erőszak vádjával adott ki letartóztatási parancsot Assange ellen, már csütörtökön leszögezte, hogy az ENSZ-szakértők állásfoglalása nem lesz kihatással Assange ügyére.
Assange egyik svéd ügyvédje ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy Svédországnak nincs más választása, mint hogy elfogadja a WGAD álláspontját. Szerinte Svédország elkötelezte magát azok mellett a szabályok és döntések mellett, amelyek az ENSZ emberi jogi chartájában találhatók.
A brit kormány szóvivője ugyancsak visszautasította a szakértői állásfoglalást, kijelentve, London „már világosan megmondta az ENSZ-nek, hogy hivatalosan is kétségbe fogja vonni ennek a munkacsoportnak a véleményét.” Philip Hammond külügyminiszter pedig nevetségesnek nevezte az állásfoglalást, és kijelentette, hogy Assange valójában az igazságszolgáltatás elől bujkáló szökevény.
Assange videokapcsolaton keresztül tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az ENSZ-állásfoglalás jelentős győzelem, amely teljes mértékben őt igazolja. Ügyvédei szerint azonnal szabadon kell engedni, és védelemben részesíteni az Egyesült Államokba történő esetleges kiadatása miatt.