2024. április 26., péntek

Új épületszárny a Május 9. iskolában

Új épületszárny épül a nagybecskereki Május 9. Általános és Középiskola udvarában. A 700 négyzetméteres létesítményben a legsúlyosabb testi és szellemi fogyatékkal élő gyerekek számára biztosítanak tanulási lehetőséget és egész napos szállást.
A nagybecskereki Május 9. iskola az egyetlen oktatási intézmény a régióban, amely a sérült gyerekek iskoláztatását és szakmai továbbtanulását biztosítja. Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy egyre több a külön figyelmet és foglalkozást igénylő gyerek Bánátban. Az is nyomon követhető, hogy nemcsak a gyerekek, hanem az ifjúkorba lépő speciális oktatást igénylő gyerekből is egyre több van.

Az időjárás kedvez a mestereknek (Fotó: Kecskés István)

Az időjárás kedvez a mestereknek (Fotó: Kecskés István)

Az új épületszárny helyén évek óta egy elhagyatott, romos állapotban levő épület állt, amely már az idejáró tanulóknak a testi épségét is veszélyeztette. Két évvel ezelőtt ezért be kellett zárni. A most épülő 700 négyzetméteres épületben az európai mércéknek is megfelelő feltételeket biztosítanak a hatványozottan sérült gyerekekkel való foglalkozásra. Részükre külön munkaszobák lesznek, konyha, mosdók és hálószoba is, mivel ezek a gyerekek egész napos szálláson vannak. Mint ahogy Snežana Oluški, az iskola igazgatónője mondja, már több mint tíz éve várnak egy ilyen épületre, amelyben az elméleti tanítás mellett gyakorlati foglalkozások is lesznek.
A munkálatokat remélhetőleg a jövő év folyamán befejezik. Az egész napos elszállásolási központ építését pedig a nagybecskereki önkormányzat finanszírozza. A beruházás értéke 15 millió dinár.
A munkálatokat a napokban megtekintette a nagybecskereki önkormányzat küldöttsége. Čedomir Janjić polgármester ez alkalommal kijelentette, hogy hamarosan feltérképezik a környékbeli iskolaépületek állapotát is, és azokban jövőre további beruházásokat terveznek.