2024. március 29., péntek

Egy hónapig zárva marad a határ

Sem Horgos 1, sem Horgos 2 nem fogadja az utazókat

Magyarország belgrádi nagykövetsége diplomáciai jegyzékben tájékoztatta a szerb külügyminisztériumot, hogy a migránsválság miatt kialakult helyzet okán a Horgos–Röszke-határátkelő a tegnaptól számított harminc napig zárva marad. A döntés a Horgos 1 és Horgos 2 határátkelőhelyekre egyaránt vonatkozik. A Királyhalom–Ásotthalom-határátkelőt tegnap délelőtt keddhez hasonlóan ismét lezárták, arról viszont nem érkezett jelentés, hogy mikor nyitják meg ismét.

(Fotó: Bajtai Kornél)

(Fotó: Bajtai Kornél)

Az északi határvonal legforgalmasabb átkelőinek, illetve Európa egyik legfontosabb közlekedési folyosójának ideiglenes lezárása miatt a forgalom a Kelebia–Tompa-átkelőhelyre tevődik át. Itt tegnap délelőtt négy kilométeres sor alakult ki Magyarország irányába, a délutáni órákban azonban már csak tízperces várakozást jelentettek a szerb határrendészet munkatársai. Állításukat utazók is megerősítették. A határrendészet munkatársai sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudták azokat a híreket, hogy Magyarország hamarosan a tompai határkelőt is lezárhatja.

A Bajmok–Bácsalmás-, a Béreg–Hercegszántó- és a Gyála–Tiszasziget-határátkelőkön szintén a kora délutáni órákban megkeresésünkre elmondták, nincsen torlódás, és szinte semmit nem kell várakozniuk az utazóknak.

Zentai kollégánk, aki tegnap délelőtt a Gyála-Tiszasziget-határátkelőn utazott Magyarországra, majd vissza Szerbiába, ehhez hasonló szellemben számolt be élményeiről. A szóban forgó átkelőn csupán néhány perces volt a várakozási idő. A délelőtt folyamán néhány rendőrautó és a Honvédség járművei is várakoztak a magyar határoldalon, aminek az lehetett az oka, hogy a magyarországi részen számoltak azzal, a menekültek a lezárt horgosi határátkelő helyett a gyálait választhatják, jegyezte meg kollégánk, majd azt is elmondta, azokra a kósza hírekre, hogy – a Horgos 1 és a Horgos 2 lezárása miatt – a Gyála–Tiszasziget-határátkelő a következő napokban nemcsak 7 és 19 óra között tart nyitva, hanem 24 órán át fogadja az utasokat, a határőrök mosollyal válaszoltak.

A Magyarországon tanuló diákok és az ott dolgozó, naponta ingázó személyek – főleg a Tisza mentén élők – szintén nehéz helyzetbe kerültek, hiszen Magyarország és Szerbia között tömegforgalom egyedül a kelebiai és a horgosi határátkelőn át bonyolódik. Az érintettek életét megkönnyítheti a Vajdaságból Szegedre Facebook-csoport, ahol egyrészről az autósok kínálnak fuvart, másrészről pedig az utazók kereshetnek fuvart. A Határfigyelők – Horgos, Gyála, Királyhalom / Röszke, Tiszasziget, Ásotthalom Facebook-csoportban pedig a Magyarország és Szerbia közötti határátkelőkön uralkodó helyzetről tájékozódhatnak első kézből az érdeklődők.