2024. március 28., csütörtök

Elfogadni egymás színességét

Havas Judit és a Chagall Band lépett fel a szabadkai zsinagógában, az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében

Csütörtökön este a szabadkai zsinagóga félhomályában, Drágakő – klezmer meseoratórium felnőtteknek címmel hangulatos, elgondolkodtató, ugyanakkor szórakoztató mozaikműsort adott elő Havas Judit és a Chagall Band. A zenét Vincze Pál, a Chagall Band tagja komponálta kifejezetten a szövegekhez, így a zene és a szöveg egyfajta párbeszéd formájában szinte egymásba fonódott. A szöveget ősi zsidó hagyományok alapján Havas Judit válogatta ki, állította össze és szerkesztette, a műsor rendezője pedig Radó Gyula. A Drágakő című haszid történet köré szövődő előadást jiddis bölcsődal, zsidóviccek, valamint Marc Chagall és Schein Gábor versei is színesítették. A műsorról Havas Judit előadóművésszel, irodalomtörténésszel beszélgettünk:

– Kezembe került a Drágakő című kötet, ami egy nagyon szép könyv, és megihlettek a történetei. Eközben a Chagall Band vezetője, Vincze Pál meghívott a koncertjükre. Annyira őszinte, tiszta és igaz zenét játszottak, hogy arra gondoltam, jó lenne együtt létrehozni valamit. Ekkor összeállítottam a szövegeket. Az alaptörténet szerint egy férfi talál egy drágakövet. Mivel újak a környéken, az emberek pedig tudvalevően irigyek, inkább elássa. A Drágakő története mindenkor aktuális, hiszen emberi érzésekkel, alapvető problémákkal is foglalkozik: a generációs különbségekkel, a szerelemmel, a születéssel és halállal, vagy épp a pletykálkodással, az irigységgel, az idegenek, a másság elfogadásával. Más történeteket is tartalmaz a könyv, amelyek szintén bekerültek műsorunkba. A Drágakőre Vincze Pál írt zenei motívumot, az szólal meg minden alkalommal, amikor visszatérünk az alaptörténethez és ez segíti a közönséget is. Nem volt könnyű létrehozni a műsort, de itt Szabadkán ismét úgy éreztem, hogy megérte. Fellépés előtt persze előjön a lámpaláz, a félelem, hogyan fogadják majd azt, amit ajándékba hozunk. Viszont úgy a szervezők – a Szabadkai Zsidó Hitközség –, mint a technikai szakemberek részéről is nagy szeretet vett körül bennünket. Ilyenkor azt érezzük, megszűnnek a kilométeres távolságok. A közönség feszülten figyelt, itt-ott hallatszott nevetés a vicceken, de ezek célja is, hogy a sanyarú sorsot, a szegénységet, a nélkülözést nevetve viseljük el. A műsor bárki számára, vallási hovatartozás nélkül is megkapó lehet. Fontosnak tartjuk az elfogadást, hogy megbecsüljük egymást, egymás színességét. Ne képzeljük, hogy a színpalettáról akár egy színt is lepöckölhetünk – mondta Havas Judit.

A Chagall Band tagjai: Kovalik Erika – klarinét, ének; Szabó Árpád – hegedű; Vincze Pál – zongora, Vincze Miklós – ütőhangszerek, ének. A műsor létrehozásában Kovács Eszter is részt vett.