2024. április 27., szombat
ukrán válság

Mariupol melletti településeket lőttek

Két civil vesztette életét és hat sebesült meg hétfőre virradóra Kelet-Ukrajnában, miután a szakadárok tüzérségi támadást indítottak az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros peremén lévő települések ellen. Helyi források szerint a szakadár erők a Mariupoltól keletre fekvő Lebedinszke és Szartana településeket lőtték 152 milliméteres kaiberű önjáró tüzérségi lövegekkel és 120 milliméteres kaliberű aknavetőkkel. A súlyosabb csapás Szartanát érte, ahol legalább 54 ház rongálódott meg, köztük ötöt telibe találtak a lövedékek. Az eddigi információk alapján a támadásban egy 34 éves férfi és egy 22 esztendős nő vesztette életét. Mindketten a szakadárok által megszállt területről menekültek át az ukrán ellenőrzésű településre. Megsebesült további hat civil, köztük egy tízéves kislány, akinek bokából amputálni kell a lábát.

Ez is Ukrajna – viselhetné a kép a címet, hisz amíg a szartanai áldozatok emlékére Mariupolban tegnap gyásznapot tartottak, addig Kijevben az Azov zászlóalj frontra induló önkéntesei számára zenés-táncos előadást (Fotó: Beta/AP)

Ez is Ukrajna – viselhetné a kép a címet, hisz amíg a szartanai áldozatok emlékére Mariupolban tegnap gyásznapot tartottak, addig Kijevben az Azov zászlóalj frontra induló önkéntesei számára zenés-táncos előadást (Fotó: Beta/AP)

Andrij Liszenko, a hadműveleti ügyekben illetékes szóvivő közölte, hogy az elmúlt 24 órában két katona esett el és hét sebesült meg összesen a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Csaknem pontosan egy évvel ezelőtt, tavaly augusztus 25-én hatolt be egy orosz harckocsihadoszlop Donyeck megye déli részénél. Egészen a Mariupoltól mintegy 20 kilométerre keletre fekvő Novoazovszk városáig nyomultak előre, és elfoglalták a települést. Az orosz katonai segítségnek köszönhetően a szakadár erők északról délre előrenyomulva néhány nap alatt kiterjesztették területüket az államhatár mentén, egészen az Azovi-tenger partjáig.

Lavrov: Kijev támadásra készül

Oroszországot aggasztják az utóbbi napok fejleményei Kelet-Ukrajnában, mert úgy tűnik, hogy Kijev további harci cselekményekre készül – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter iráni kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal tartott közös moszkvai sajtótájékoztatóján egy, az ukrán válságot érintő kérdésre válaszolva. Lavrov közölte, hogy naponta beszél John Kerry amerikai és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel a kelet-ukrajnai helyzetről, és Párizst is – mint a tűzszüneti megállapodást szavatoló országot – tájékoztatják a fejleményekről.

Az orosz diplomácia vezetője szerint a szakadárok „jó szándékuk jeléül” kivonták egységeiket és az ott telepített fegyvereiket Sirokinéből, s arra számítottak, hogy Kijev viszonozza a gesztust. Ez azonban nem történt meg, bár az Azov önkéntes zászlóalj elhagyta a települést, az ukrán reguláris hadsereg egységei viszont megjelentek ott. A külügyminiszter szerint az utóbbi napok fejleményei ukrán részről így további harci cselekmények előkészületeire utalnak.

Emellett reményét fejezte ki, hogy a kontaktcsoport jövő héten esedékes találkozója hozzájárul a Kijev, illetve Luhanszk és Donyeck közötti párbeszéd létrejöttéhez. Szerinte Kijev állandóan megpróbálja elkerülni ezt, vagy saját álláspontját próbálja ráerőltetni a két szakadár „fővárosra”, pedig a közvetlen párbeszéd lenne „az összes Minszkben aláírt megállapodás lényege, mert enélkül nem fogunk tudni előrelépni”.