2024. április 26., péntek

Újratervezés

Az utóbbi években elhanyagolt óbecsei Erdőtelepítők parkjának sorsát civil szervezet vette a kezébe
A park főbejárata (fotó: Fehér Rózsa)

A park főbejárata (fotó: Fehér Rózsa)

Óbecsének három parkja van: a Felső park, az Alsó park és a Tisza-part meg a központ között elhelyezkedő Erdőtelepítők parkja. Sajnos mindhárom meglehetősen elhanyagolt: a Felső parkban csak két éve van közvilágítás, a másik kettőben egyáltalán nincsenek lámpák, ahol vannak, ott a játszóterek siralmas állapotban vannak, és van olyan park, ahol szemeteskuka egy sem, szemét viszont annál több. Mi most a megújuló Erdőtelepítők Parkját mutatjuk be olvasóinknak.

A park története 1969-ben kezdődött, Mihajlo Miša Pejović vadászati és erdészeti felügyelő a községi képviselő-testület támogatásával itt, a Tisza-töltés mellett alapított faiskolát. Miša bácsi a munkába bevonta a diákokat és a tanárokat is, velük együtt pár hónap alatt rendbe hozta az elhagyatott terepet, innentől kezdve sokáig évente négyezer pionír gondozta az ágyásokat. Idővel a faiskolából park lett, az Erdőtelepítők Parkja, amely a 70-es és 80-es években a kirándulók egyik kedvelt helye volt. Akkoriban dívott az a szokás is, hogy minden hazai és külföldi küldöttség elültetett itt egy fát, ez volt a szolidaritás fája.

A város tüdejének is nevezett parkban jelenleg sok a kiszáradt fa, az öntözőrendszert tápláló két kút rég kiapadt, ezért a parkban nincsenek már virágágyások sem, nincs közvilágítás, csapadék után pedig járhatatlanok az ösvények. Az utóbbi években a park a puszta fennmaradásért küzdött, a karbantartásával megbízott Erdőtelepítők Mozgalmának komolyabb munkákra se pénze, se emberi erőforrása nem volt.

Itt valamikor virágágyások is voltak

Itt valamikor virágágyások is voltak

Ezt az állapotot elégelte meg a tavaly megalakult Pannonica Ökológiai Hálózat. A civil környezetvédők és az önkormányzat összefogásával, az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával egy évtized után nemrégiben ismét eleredt a víz a csapokból, lesz rendes ösvény a parkban és LED-es közvilágítás is. A napokban egy nemzetközi ökotábor takarítja a parkot, és szemináriumon beszélnek a park jövőjéről.

Goran Sadžakov elnök elmondta: Turzai Andreával és Kiss Csabával tavaly sikerült feltérképezniük a park összes fáját és bokrát. Az adatokat mobilkészülékekre töltötték fel, herbáriumot állítottak össze, és elkészült az Erdőtelepítők parkjának a weboldala (www.goranskipark.co.nf) is. A park bejáratánál térképeket helyeznek majd ki a területén található növényekkel, a fajta egy-egy példánya mellett pedig ismertető táblákon tüntetik fel a növény latin, szerb és magyar nevét, valamint a jellemző adatokat. A tízhektáros parkot szerintük botanikus kertté kellene fejleszteni.

– Ennek a 45 éves „hölgynek” 2367 „ékszere” van, de 160 teljesen kiszáradt fája is, és több százra ugyanez a sors vár. Komoly munkát kell végezni különösen ott, ahol korábban négy hektáron faiskola volt. Az ott elültetett erdei fenyőket nem ritkították ki idejében, sűrű erdő lett belőlük, kopaszodó, kiszáradt fákkal, szakembereknek kell dönteni a sorsuk felől. A parkban is ki kell vágni az elszáradt fákat, helyükre újakat ültetünk. Ehhez új fajokat keresünk, hogy még érdekesebb legyen a park. Jelenleg 56 fafajta található itt a világ minden tájáról. Mivel a park nincs elkerítve, gyakran jelenik itt meg őz és nyúl, sok az énekesmadár és a bagoly, és van egy mókuspárunk is – tudjuk meg Sadžakovtól.

A környezetvédő csoport nemcsak egy kis faiskolával rendelkező botanikus kertté, de a bicikliturizmus egyik állomásává is szeretné fejleszteni a parkot. Most csak néhány pad várja a megpihenni vágyókat, se mosdó, se büfé nincs, és programok sem marasztalják itt a vendéget.

– Az ökoturizmus központja lehetne a park, ehhez azonban infrastruktúra és programok kellenek. Egy parkszínházat lehetne itt kialakítani, ahol előadásokat, koncerteket, fesztiválokat szervezhetnénk. Olyan tartalmak kellenek, amelyek a turistáknak, de az itt élő gyerekeknek, fiataloknak, időseknek, családoknak is kellemes időtöltést nyújthat – ismerteti a tervet Sadžakov.

Az Európai Unió komolyan támogatja a bicikliturizmust, EuroVelo néven ki is dolgozott 15 biciklitúra-útvonalat, ezekből kettő halad át Szerbián: az egyik a Dunát követi (EuroVelo6), a másik, Norvégiában kezdődő és Athénig tartó pedig a Tisza mentén is elhalad, Óbecsén épp a park melletti töltésen. Az utóbbi útvonalat bemutató honlapon Szerbiát két fotóval illusztrálják, egyiken Belgrád, a másikon az óbecsei Dunđerski-kastély látható. Sadžakov szerint ezeknek a turistáknak megfelelő infrastruktúrájú táborhelyet lehetne itt biztosítani. Zasavicán két évvel ezelőtt épült meg a Balkán legkorszerűbb kempingje, amely máris bekerült a világ 100 legjobbja közé – a Pannonica valami hasonlót szeretne Óbecsén is megvalósítani.

Nyitókép: A park főbejárata (fotó: Fehér Rózsa)