2024. május 5., vasárnap
Pásztor István közleménye

Mérnöktanárok diploma nélkül

Az Óbudai Egyetem képviseletében és megkeresésére dr. Ősz Rita főigazgatóval és professzor dr. Fodor János rektorral találkozott Pásztor István.

A beszélgetés keretében a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét tájékoztatták azokról az áthidalhatatlannak tűnő problémákról, amelyek az Óbudai Egyetem és a szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar közös szervezésében bonyolított mérnöktanár mesterképzés diplomásait sújtja, mivel a hatályos szerbiai felsőoktatási törvény értelmében nem tudják honosítani az Óbudai Egyetemen szerzett oklevelüket. Mint azt a főigazgató asszony és a rektor elmondta, mintegy harminc érintettről van szó, emellett pedig folyamatban van az újabb képzés.

Az ismertetett problémára nincs és nem lehetséges politikai megoldás. A beszélgetés résztvevői sajnálattal vették tudomásul, hogy a képzés indításakor és azt követően az MTTK figyelmen kívül hagyta a hatályos szerbiai törvényt, amelynek értelmében az, aki szakfőiskolát végzett, Szerbiában nem tanulhat tovább akadémiai mesterképzésen, azonban az Óbudai Egyetemet és a hallgatókat úgy tájékoztatta, hogy ez az akadály el fog hárulni. A valós helyzet azonban az, hogy a szerzett oklevél honosítását egyetlen egy szerbiai egyetem se vállalta.

A VMSZ elnöke szembesülve a többéves probléma következményeivel, megdöbbenéssel vette tudomásul a fennálló helyzetet. A mintegy harminc diplomás hallgató miatt elvárja az MTTK felelős vezetőitől, hogy egyértelműen nyilatkozzanak az Óbudai Egyetem főigazgatója és rektora által előtárt problémáról, emellett pedig a jelenlegi hallgatók miatt nyíltan és egyértelműen fogalmazzák meg, mi lesz az ő státuszukkal, illetve mi lesz az Óbudai Egyetemmel közösen szervezett és bonyolított képzéssel.

A VMSZ elnöke a beszélgetésről tájékoztatni fogja Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét is – olvasható a VMSZ honlapján közzétett közleményben.