2024. április 25., csütörtök

Eltemették B.B. Kinget

A róla elnevezett indianolai múzeum kertjében szombaton örök nyugalomra helyezték B.B Kinget, a május 14-én 89 éves korában elhunyt blueslegendát.

A közeli baptista templomban megrendezett gyászszertartásra olyan sokan érkeztek, hogy a kívül rekedtek számára kivetítőn közvetítették a végső búcsút.

– A kéz, amely egykoron gyapotot szedett, később gitárhúrokat pengetett hazai és nemzetközi színpadokon – mondta búcsúbeszédében Herron Wilson tiszteletes, hangsúlyozva, hogy King példája bizonyítja, az ember a legnyomorúságosabb körülményekből is győztesen kerülhet ki.

A 15-szörös Grammy-díjas blueszenész, a Rock and Roll Hírességek csarnokának tagja az Indianolától 32 kilométerre fekvő Berclairban született 1925-ben. 17 éves volt, amikor Indianolába költözött, ahol amellett, hogy traktorvezetőként ültetvényeken dolgozott, már gospelt és bluest játszott templomokban, klubokban, utcákon és a helyi rádióban. A második világháború után, 1948-ban költözött Memphisbe. Utóbbi éveit Las Vegasban töltötte, ott is hunyt el május 14-án 89 éves korában. Indianolát tartotta szülővárosának, 1980 óta minden évben itt játszotta "hazatérő" koncertjét.

– B.B. King mindörökre a blues királya marad – hangoztatta a szertartásra küldött üzenetében Stevie Wonder, aki személyesen nem tudott megjelenni a temetésen.

Tony Coleman, aki 37 éven át volt King dobosa, felidézte, hogy a blueslegenda soha nem nevezte magát a blues királyának. – Ő úgy gondolta, hogy a blues a király, és kötelességének tartotta, hogy meg is tartsa királynak – mondta.

A szertartáson felolvasták Barack Obama amerikai elnök levelét. – A blues elvesztette királyát és az amerikaiak elvesztettek egy legendát. Senki sem dolgozott keményebben B.B.-nél. Senki nem tett többet azért, hogy terjessze a blues gospeljét – írta Obama.

A gyászszertartás már szerdán megkezdődött, amikor King koporsóját Memphis repülőteréről a helyi Handy Parkba vitték, amely első zenei sikereinek színhelye volt. Pénteken ravatalozták fel az indianolai múzeum kertjében, ahol több mint négyezren vettek búcsút tőle.

A múzeum azt tervezi, hogy a kertben emlékparkot létesít padokkal és vízfallal B.B. King sírja körül.