2024. április 25., csütörtök

Feljelentette Barlai Editet az Electe

Az iskolaszékhez fordult és fegyelmi bizottság kinevezését indítványozza az egyesület

Mint arról korábban már írtunk, nézeteltérés alakult ki az Electe egyesület és a szabadkai zeneiskola igazgatónője, Barlai Edit között, miután az igazgatónő megtiltotta az iskola tanulóinak a fellépést az egyesületük szervezésében megrendezett jótékonysági koncerten.

Az egyesület szerdán levéllel fordult az iskolaszékhez, ebben hivatali felhatalmazással való visszaélésre hivatkoznak. 

Az egyesület szerint az igazgatónő „tetteiben a hivatali visszaélés bűncselekményének elkövetési magatartásairól van szó a Szerb Köztársaság Büntető törvénykönyvének 359. cikke, valamint  az Oktató-nevelő rendszer alapjairól szóló törvény, a Szerb Köztársaság Alkotmányának, az Egyesült Nemzetek a gyerekek jogairól szóló egyezményének és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának és annak az Alkotmányba is átemelt rendelkezéseinek, valamint a Szerb Köztársaság  egyéb törvényeinek értelmében”.

Szerintük „az üzenet, melyet az igazgató asszony ezzel a döntéseivel és tetteivel a közvélemény felé küldött, óriási kárt okozott a szabadkai Zeneiskola hírnevének, ezért kérjük az Iskolaszéket, hogy a törvény értelmében járjon el, és nevezzen ki egy fegyelmi bizottságot, mely megállapítja Barlai asszony felelősségét, majd ezután, a törvénnyel összhangban, hozzon döntést az igazgató státusáról” – áll a többi között a levélben.

Az üggyel kapcsolatban még korábban közleményt adott ki a Garden Quartet kamaraegyüttes is, szerinte az április 19-ei jótékonysági hangverseny nem az első és nem is egyedi eset volt, hogy Barlai Edit, a szabadkai Zeneiskola igazgatónője gyermekeket és tanáraikat akadályozott meg olyan projektumokon való részvételben, amelyek szakmai és művészi fejlődésüket segíthették volna elő. A többi között arról írnak, hogy Barlai Edit 2013. októberében megtiltotta a szabadkai Zeneiskola diákjainak és tanárainak, hogy részt vegyenek a Garden Quartet kamaraegyüttes és a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola alapítványa által szervezett Whosemusic elnevezésű IPA-projektumon.

Azt is megemlítik, hogy a Garden Quartet kamaraegyüttes székhelye a szabadkai Zeneiskola címére volt bejegyezve, de Barlai Edit felbontotta a Garden Quartet és a Zeneiskola közötti bérleti szerződést, ezzel gyakorlatilag kitiltotta az együttes tevékenységét az iskolából, annak ellenére, hogy semmilyen vétséggel nem szolgáltattak erre alapot. Az igazgatónő írásban semmivel nem indokolta meg döntésének okát.