2024. március 29., péntek

Turnéra indul az Omega a beat-misével

A beat-mise turné első állomásaként május 30-án a Budapest Parkban lép fel az Omega együttes, az est vendége a P. Mobil együttes lesz.

Trunkos András, az együttes menedzsere az Omega csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Spencer Davis Group már meghirdetett fellépése betegség miatt elmarad, helyette - az eredeti terv szerint - a P. Mobil együttes lesz a vendég a Budapest Parkban.     Kiemelte: az Omega együttes az év első felében 11 koncertet játszik/játszott, ennek döntő többségét - 7-et - külföldön.

A beat-misékről - amelyek a templomokban előadott Oratórium-koncertek szabadtéri változatai - elmondta: június 13-án a felcsúti Pancho Arénában, majd a Balatonon (Siófokon, Balatonlellén, Keszthelyen és Balatonfüreden) adják elő. Ezt követően Hercegszántón, Albert Flórián szülőfalujában, egy 11 méter magas Mária-szobor tövében lépnek fel. A turnét a Memento Parkban fejezik be szeptemberben.     

A koncerteken az együttes a régi dalok új átiratait játssza, ezzel teljesen más értelmezést adva a számoknak. Mint Kóbor János, az együttes énekese elmondta, a beat-miséken a zenekar kezdeti korszakához nyúlnak vissza. A Budapest Parkban a koncert a Budai Ifjúsági Park emlékének szól, de a többi beat-misével is a múlt előtt tisztelegnek.

Benkő László, az együttes billentyűse megjegyezte, hogy mára szétestek azok a közösségek, amelyek annak idején maguktól összeálltak, boldogok voltak, hogy esténként találkozhattak és játszhattak. Mikor rájöttek arra, hogy a korábbi közösségi lét megszűnt, úgy gondolták, hogy az újbóli összekapaszkodást a zenével lehet megvalósítani. Hangsúlyozta: a templomban másként éli meg a közönség a koncertet, együtt éneklik a dalokat és előjönnek azok az emlékek, amelyekbe az ember élete végéig kapaszkodik.

Schuster Lóránt, a P. Mobil együttes vezetője felidézte: 42 éve működik az együttes, mintegy 50 éve vannak a pályán. Mint mondta, örül a Budapest Park-beli fellépésnek, mivel sokat játszottak annak idején is az Omegával, a Budai Ifjúsági Parkban is, és az Omega Stúdióban készült az első három nagylemezük.

A sajtótájékoztatón részt vett Laux József (dob, ütőhangszerek), Debreczeni Ferenc (dob, ütőhangszerek), Molnár György (gitár), Varsányi István "Gergely" (basszusgitár) és Kovacsics András (gitár) is.

Trunkos András az MTI-nek elmondta: az együttes ebben az évben összesen 20 koncertet ad. Jövőre egy olyan európai turnét terveznek, ahol a különféle országokból az Omegával párhuzamosan működő nagy zenekarok tagjai lesznek a vendégfellépők. Felidézte, hogy tavaly készült egy film az Omegáról, amelyet július 8-án mutatnak be Karlovy Varyban a filmfesztiválon. A német film a Rapszódia-turnéról szól és szeretnék, ha film készülne az Oratórium- és beat-mise-koncertekről is.