2024. május 14., kedd

Vučić: Van pénz, megemeljük a fizetéseket és a nyugdíjakat

A szerb kormány augusztusban tárgyalásokat kezdeményez a fizetések és nyugdíjak emeléséről a Nemzetközi Valutaalappal - jelentette be Aleksandar Vučić kormányfő. Szerinte a polgárok még az év vége előtt tapasztalják majd a javulást.

Aleksandar Vučić kormányfő szerint az év első négy hónapjában a tervezett költségvetési hiány az előirányzott 71 milliárd helyett 21,5 milliárd dinár volt, ami azt jelenti, a Nemzetközi Valutaalappal való augusztusban esedékes egyeztetés során jó eséllyel elérhető a bérek és nyugdíjak emelése.

- A szerbiai reformok első jótékony hatását már az év vége előtt jelentős mértékben megérezhetik a lakosok saját pénztárcájukon– jelentette be Vučić. Értékelése szerint a közpénzügyek terén nem álltunk ilyen jól az elmúlt 10 évben, így hamarosan megteremtődnek a feltételek a fizetések növelésére.

A tervezett 17,5 milliárd dinár helyett április hónapban 3,5 milliárdos többletet valósított meg az államkassza. Hozzátette, ez nem marad így a nap végéig, mert még lesznek kifizetések, de reálisnak ítélte meg, hogy április hónapban nem lesz mínuszban az államkassza. Ezek az adatok a kormányfő szerint Európai viszonylatban is irigylésre méltóak.