2024. április 25., csütörtök

Kövér László a bánáti szórványtelepüléseken

Képes riportunk a vendéglátásról
(Ótos András felvételei)

(Ótos András felvételei)

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke a szerbiai látogatása végén Székelykevén, majd Hertelendyfalván és Muzslyán tett látogatást.

Székelykevén Kövér Lászlót és munkatársait Bogos Tivadar tanácselnök köszöntötte. A találkozón jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke és Német László nagybecskereki megyéspüspök is.

A vendégeket a Žarko Zrenjanin Általános Iskolában Salamon Géza igazgató fogadta. Kövér László és Bogos Tivadar beszédei után az iskola tornatermében a helybeli óvodások, diákok és a műkedvelők alkalmi műsort mutattak be.

Székelykevén, a legdélebbi vajdasági magyar faluban, bukovinai székelyek leszármazottai laknak, ahonnan az utóbbi egy-két évben sokan elköltöztek. Ezért – ahogy Bogos Tivadar tanácselnök mondta – az itthon maradottak számára fontosak az ilyen látogatások, amelyek azt bizonyítják, hogy az anyaország nem feledkezett meg róluk.

– A szülőföldön való boldogulást egyre inkább az jelenti mindenhol a Kárpát-medencében, hogy az emberek gazdaságilag tudnak-e boldogulni. Még inkább így van ez a Vajdaság területén ahol tudjuk, hogy nagy az elvándorlás mértéke, úgyhogy ma, sajnos ki kell mondanunk azt, hogy aki a Vajdaságban vállalja a magyarságát, az vállalja azt is, hogy gazdaságilag nehezebb helyzetben van, nehezebb környezetben él mint a magyarság többi része, mondta Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke elmondta, hogy Pásztor Istvánnal a VMSZ elnökével megvitatták, hogy milyen elképzelései vannak a VMSZ-nek az elvándorlás lelassítására.

Hertelendyfalva magyarságának két alappillére a Református Keresztyén Egyház és a Tamási Áron Magyar Művelődési Egyesület. A közösséget is érinti az elvándorlás, de igyekszik megmaradni. Ezt bizonyítja az önerőből felépített közösségi ház, amelyben hétvégi óvoda is helyet kapott.

Muzslyán a vendég szintén egy épülő létesítményt tekintett meg. Az Emmausz katolikus fiúkollégium felépítését jórészt Magyarország finanszírozta, most pedig egy tornateremmel és néhány tanulószobával bővítették ki. Kalapis Sztoján atya, a kollégium vezetője reméli, hogy kellő támogatás mellett ez év augusztusáig elkészül az új épületrész.

Felvételeink Székelykevén, Hertelendyfalván és Muzslyán készültek.

Nyitókép: (Ótos András felvételei)